Hösten visar oss vägen

Patricia Tudor-Sandahl skriver så fint i sina böcker om acceptans och att släppa taget.

Det gör ont att släppa taget, att lämna den fasta punkten och sakta röra sig åt ett annat håll. Det gäller såklart inte bara saker, utan jobb, relationer, förväntningar och förhoppningar. Allt det som man fäst sig vid, men som man av någon anledning måste lämna, tillfälligt eller för alltid.

Att kunna sätta punkt är en nödvändig del av processen som livet är. Det är en förutsättning för att kunna gå vidare. Men att släppa taget kräver mod, modet att våga sakna det som har varit, modet att känna det tomrum som uppstår då någonting tar slut och utan att klamra sig fast eller förtränga det man förlorat. Att välja någonting är samtidigt att välja bort något annat. Tiden är begränsad och man kan inte få allt. Att ta avsked, avsluta och gå vidare – kanske med sorg och saknad, men utan bitterhet är en nödvändig del att öppna upp sig för det som är på väg in. Vi har alla något som håller på att vissna men som vi vägrar släppa taget om.

När jag är ensam funderar jag på denna typ av frågor. Jag märker att jag har svårt att acceptera förändringar, även de jag själv aktivt önskat. Jag märker också mitt stora behov av kontroll, samtidigt som det faktiskt är så försvinnande lite jag kan råda över.

Men precis som hösten och träden som fäller sina löv visar naturen oss hur vackert det är att släppa taget. Varje dag ger jag mig själv gåvan att spendera tid utomhus med Sally. Jag tänker på hur träden förändras med årstiderna. De kämpar minsann inte för att hålla kvar dess lövverk nu på hösten. De behöver frigöra och förbereda sig för vad som kommer i deras nästa utveckling som ”träd”. Efter att vi släppt taget står vi där i vilan och väntan precis som stillheten i vintern. Men medan vi väntar så vet vi, vi känner tillit till att våren kommer tillbaka med nya blommor. Nya löften, ny barmhärtighet och nytt liv.

Skärmavbild 2017-09-21 kl. 06.32.37

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s