De fem valen för hållbar produktivitet

Många av oss sover för lite, tränar för sällan och har dåligt samvete för allt vi inte hunnit med när dagen är slut. Kanske alldeles i onödan. Vi lever ju i en tid där vi har all information vi behöver för att göra kloka livsval och all nödvändig teknik för att få struktur på våra dagar. Utmaningen är att vår hjärna inte riktigt är skapad för att hantera den strida ström av information den utsätts för. De fem valen ger dig strategier och tekniker för hur du kan sålla och prioritera.

  1. Agera på det viktigaste istället för att reagera på det som är brådskande
  2. Sträva inte efter perfektion.
  3. Schemalägga de stora & viktiga uppgifterna i livet
  4. Använda dig av teknik istället för att bli en slav under den
  5. Håll i gång elden utan att bränna ut dig

Många av oss släcker bränder istället för att ägna åt oss åt det som känns meningsfullt. Ju mer vi har att göra desto lättare blir det att andra värdefulla saker får vänta. Därför är det värdefullt att lära dig göra val som förebygger stress och fatta bättre beslut för att hitta tillbaka till en balans i livet. På så sätt uppnår du en hållbar produktivitet i både privat- och arbetsliv.

Idag fattar vi fler beslut än någonsin och vår uppmärksamhet attackeras av reklam och surrande vilket gör det svårt att fokusera på det som verkligen betyder något. Kraven dränerar oss på energi. Har du svårt att tänka klart? Orkar du inte göra något efter jobbet?

Agera på det viktiga. Reagera inte på det brådskande. 

Du behöver vara medveten och målinriktad på det du gör. Du behöver en struktur och en process, tex en tidsmatris med en balans mellan det som är brådskande och det som är viktigt.

Skärmavbild 2017-01-29 kl. 20.10.28.png

Sikta på det allra bästa och nöj dig med godkänt. Försök att känna dig nöjd istället för att sträva efter perfektion. Vilka roller i ditt liv är viktigast? Förälder? Chef? Vän? Granne? Partner? Vi har massor av roller i livet och definiera vad du vill uppnå i varje roll. Försök att se livet utifrån ett helhetsliv. Vad ger dig motivation och passion i varje roll? Akta dig från att vara en person där du ska vara top-notch i allt.

Schemalägga de stora & viktiga uppgifterna i livet. Du kan likna det viktiga i livet med stora stenar och ta sedan bort allt grus i ditt liv. Fyller du ditt liv med grus får inte de stora stenarna plats.

Ta makten över tekniken. Använd den så att den blir en hjälp istället för ett hinder. Varje dag skickas över 200 miljarder e-post. Om du ställer in e-posten efter dina behov kommer du att spara massor av tid. Hur ofta läser du tex dina mail? Prova att avsätt tid istället för att kolla av dem så fort det plingar i mailen.

Håll i gång elden utan att bränna ut dig. Du behöver hitta ett syfte som motiverar dig och fylla på med fysisk & psykisk energi. Motion, nyttig mat, sömn, avkoppling och relationer ger energi. När inte kroppen rör sig hamnar också hjärnan i stand-by läge. Våga att göra ingenting ett par gånger under dagen för att uppladdning ska kunna ske. Vad ger avkoppling & förnyelse för dig?

Skaffa dig en grym måndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s