Mindre konsumtion

Jag har fortfarande ont i halsen. Denna helgen har jag bara varit hemma och rensat och burit ned en del saker till källaren. Jag funderar mycket på det här med konsumtion.

För många människor leder överdriven konsumtion till större hus, snabbare bilar, trendigare kläder, snyggare teknik och överfulla lådor. Det lovar lycka, men levererar aldrig. Istället leder det bara till en önskan om mer …

Jag har kommit till en insikt om att jag vill ut från den här onda cirkeln. Kanske det är dags att ta ett steg tillbaka och inse att överdriven konsumtion inte levererar på sitt löfte att ge lycka och tillfredsställelse. Konsumtionen kommer såklart vara nödvändigt, men överdriven konsumtion är det inte. Det finns många fördelar med att minska sin konsumtion.

1) Mindre skuld & bättre ekonomi. Den genomsnittliga skuldkvoten för hushåll fortsätter att öka och det innebär att ett vanligt hushåll har i genomsnitt en skuld om drygt fyra gånger sin disponibla inkomst. Denna skuld orsakar stress i våra liv och tvingar oss kanske att arbeta på ett jobb som vi inte tycker om.

2) Mindre tid på att ta hand om ägodelar. Att ta hand om alla prylar som tex bil och båt tar både tid och energi.

3) En mindre önskan om att leva en exklusiv livsstil. Dagens media målar upp och främjar en rik livstil med konsumtion och lyx.

4) Mindre negativ påverkan på vår miljö. Vår jord producerar tillräckligt med resurser för att uppfylla alla våra behov, men långt inifrån från för att kunna uppfylla våra önskningar.

6) Du behöver inte imponera på andra med materiella ägodelar. Detta har aldrig legat som grund till min konsumtion men på något sätt lockas ju även jag av prylar. Jag har ju själv tex både en Iphone, en Ipad och en MacBook. Dagens möjlighet att ta kredit gör ju också att alla samhällsklasser nu kan konsumera mer än vad de har råd med.

7) Mer tid. När du lägger mindre tid på konsumtion har du mer tid över till annat. Du frigör energi, får mer tid och bättre ekonomi.

8) Mer tillfreds. Många tror att deras konsumtion skulle minska om de var mer tillfreds med sina liv. Jag tror att det motsatta är sant och att du måste börja i andra ändan. Jag tror att minskad konsumtion leder till mer tillfredsställelse i livet.

9) En större förmåga att se igenom alla dessa tomma påståenden som samhället matar oss med. Du kommer aldrig hitta balans, ro eller lycka i varuhusen. Vi vet att fler saker inte gör oss lyckliga. Det är bara det att vi blivit matade med detta budskap och miljontals annonser som säger annat.

Vad är dina tankar på mindre konsumtion?

Mitt mobilfodral och mina hörlurar gick sönder i veckan. Vanligtvis hade jag bara tagit mig till affären för att köpa nytt. Jag hörde med en vän om hon hade något mobilskydd över som hon inte använde. Det hade hon så jag fick hennes begagnade. Toppenbra!

Jag letade igenom huset och hittade ett par lurar. När du köper en telefon så följer ju alltid ett par nya lurar med. Jag hade sparat min gamla kartong och hittade ett par helt nya lurar där. Inte det bästa ljudet, men just nu duger det fint.

Så detta kunde jag lösa utan att köpa nytt. Det känns bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s