Frukost i sängen & Lyxfällan

Jag är ledig och kan gotta mig på morgonen, vaknade kl 08:00 men ligger fortfarande i sängen. Ätit frukost i sängen och tittat på Lyxfällan :-) Ha! Ha! Vilken dekadens, men ack så ljuvligt! Ikväll ska jag jobba 16-22. Ska bli kul! Kombon mellan att vara ledig och jobba ett par timmar i veckan är så otroligt lyxigt! Det enda negativa är såklart att ekonomin blir lidande. Då jag inte har A-kassa har jag noll kr i inkomst nu förutom de extrapengar som jag får när jag jobbar. I juli blir det ca 7000 kr efter skatt, så därför kommer jag att behöva täcka upp med mina sparpengar. Jag har tagit ett beslut att det är OK för mig eftersom jag verkligen behövde få ladda batterierna efter en extremt tuff höst. Jag väljer just nu att ha lägre inkomst och täcka upp med sparpengar för att kunna unna mig återhämtning och ledighet. Jag är så otroligt tacksam att jag faktiskt har möjlighet att vara ledig så här länge, det är många som inte skulle kunna ha den ekonomiska möjligheten.

Men det var bara för ett par år sedan som jag inte heller hade löst det. I slutet på månaden hade jag alltid bränt upp hela lönen, ofta på helt onödiga saker. Jag ska inte säga att jag inte slösar idag, för det gör jag. Jag beundrar de som helt kör på köpstopp men det är så ofantligt svårt eftersom det är tufft att inte köpa någonting alls.

Min akilleshäl är fortfarande restaurang och fikabesök, där jag lägger alldeles för mycket pengar. Jag har råd men tycker att det är så sjukt onödigt.

När det gäller lån så har jag bara ett lån kvar, som enligt plan ska vara avbetald senast 2017. Det kommer kännas helt ljuvligt! Då kommer jag försöka foka på att öka mitt sparande. Idag sparar jag ihop en slant men sedan använder jag de pengarna till att resa. I veckan köpte jag en dator till sonen. Han betalade 2500 kr med sina egna pengar och jag betalade resterande 6000 kr och det var pengar som jag tog från sparkontot. Man kan säga att mitt sparkonto mer är som ett buffertkonto som jag använder regelbundet. Inte så himla bra!

Jag ska prova att köra metoden de använder i Lyxfällan. Ha! Ha! Ibland funkar det enklaste. Det sägs att det tar 90 dagar att skapa en ny vana. Im all in! Jag har redan en budget och bokför allt jag spenderar MEN det hjälper tyvärr inte för mitt problem är att jag anser att jag slösar för mycket pengar. Jag har råd men jag vill helt enkelt kunna spara mer istället. Jag använder alltid mitt kort när jag betalar. Under 3 månader ska jag nu prova att ta ut kontanter och öronmärka dem. Jag är nyfiken på att se om det gör någon skillnad.

Jag kommer att ha ett 4 veckor system för 3 poster – mat, restaurang & fika samt nöjen. Jag ska prova med en budget enligt nedan:

  • mat – 700 kr / vecka (2800 kr/månad)
  • restaurang & fika – 300 kr / vecka (1200 kr/mån)
  • nöjen/shopping – 250 kr / vecka (1000 kr/mån)

Det blir totalt 5000 kr/månaden för alles. Klarar jag mig på det hade jag varit superhappy. Jag vet att många inte har pengar över till varken fika eller shopping och jag är ödmjuk i det.

Här har jag pysslat ihop tre kuvert där jag varje vecka kommer lägga i kontanter. Dessa kuvert har jag sedan i min plånbok så det är enkelt att komma åt pengarna ( man vill ju inte folk ska tro att man är helt knäpp som har kuvert för olika inköp ;-)

Handlar jag mat tar jag pengarna från matkuvertet och lägger i kvittot. Jag tycker om att göra tråkiga sysslor roliga och det gör man enklaste genom att vara lite kreativ och pyssla ihop ett par sjyssta kuvert.

Skärmavbild 2016-07-13 kl. 13.27.33.png

Skärmavbild 2016-07-13 kl. 13.27.58.png

Skärmavbild 2016-07-13 kl. 13.34.28.png

Häng med på utmaningen! Sätt ett mål på hur mycket du tycker är rimligt att spendera och utvärdera sedan efter en månad hur det gick. I mitt fall VET jag redan att jag lägger onödigt mycket pengar men behöver hitta ett sätt att inte falla för frestelsen. Kära vänner som läser min blogg … det innebär också att jag kommer snåla med fika/restaurangbesök framöver så vi får helt enkelt hitta på andra saker när vi umgås!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s