Varför är det så svårt att vara lycklig?

Lycka handlar inte bara om att må bra. Isåfall hade narkotikamissbrukare varit de lyckligaste människorna i världen. Vår strävan i att må bra kan i själva verket leda till mycket olycka. Det är ingen slump att heroinmissbrukare kallar en injektion för en ”fix” – man försöker på kemisk väg ”fixa” det som inte fungerar.

Jag tror att vi alla har det i oss, att vi försöker fixa våra liv, fixa vår lycka.

Föreställ dig att du är en av de första människorna en jägare, en samlare. Det viktigaste behoven för att kunna överleva och fortplanta dig är : mat, vatten, tak över huvudet och sex. Men allt det saknar betydelse om du är död. Den högsta prioriteten för den primitiva hjärnan var därför att hålla utkik efter allt som kunde skada henne – och undvika det. Idag, hundratusentals år senare är den mänskliga hjärna fortfarande ständigt på vakt och värderar och bedömer allt vi stöter på; är det bra eller dåligt? Farligt eller ofarligt? Nyttigt eller skadligt? Men numera är det inte en sabeltandad tiger eller mammut som våra hjärnar varslar oss om. Istället handlar det om att bli av med jobbet, bli avvisad, att göra bort sig, bli lämnad, få cancer och en miljon andra orosmoment. Vi oroar oss för massa saker som med största sannolikhet inte kommer att inträffa.

En annan avgörande faktor för det första människorna, var att tillhöra en grupp. Om någon stöttes bort från sin stam blev man snart mat till vargarna. Hur kunde du då skydda dig från att bli utstött från din grupp? Jo, genom att jämföra dig med andra medlemmar i stammen: Passar jag in? Gör jag rätt? Är jag lika bra som de andra?

Våra moderna hjärnor varnar oss ständigt för att bli avvisade och jämför oss med vår omgivning. Det är inte konstigt att vi lägger så mycket tid på att oroa oss för vad andra tycker och vara omtyckta! För flera hundratusen år sedan hade vi bara ett fåtal att jämföra oss med. Men nuförtiden behöver vi bara kasta en snabb blick i en tidning för att möta massor av människor som är smartare, rikare, smalare, sexigare eller mer framgångsrika än vad vi själva är.  Den generella regeln för en stenåldersmänniska var: skaffa dig mer och bli bättre. Ju bättre vapen du har, desto mer mat kan du få tag på. Ju större matförråd, desto större chans att överleva. Ju bättre boningsplats, desto bättre skydd för väder och vind. Det är inte konstigt att våra hjärnor söker efter mer och bättre: mer pengar, ett bättre jobb, högre status, en snyggare kropp, mer kärlek, en bättre partner.

Evolutionen har alltså format våra hjärnor så att vi är programmerade för att jämföra, värdera och kritisera oss själva, för att fokusera på det vi saknar och för att snabbt bli missnöjda med det vi har. Det är inte konstigt att vi har så svårt att vara lyckliga!

Vad är lycka egentligen?

För mig handlar det inte bara om att må bra. För mig handlar det om att leva att rikt och meningsfullt liv. När jag får göra något som verkligen betyder något för mig, när jag strävar åt ett håll som känns sunt och klokt, när jag klargör för mig själv vad som är viktigt här i livet och handlar i mening med det. Då upplever jag livskraft. Det är en känsla av att leva sitt liv på ”rätt” sätt. Men även ett sådan liv innehåller sorg, rädsla och ilska. Lidandet är också en del av livet.

Jag håller just nu på att skapa mig ett liv som är värdefullt för mig. Att skapa ett liv som är värt att leva är en stor och viktig uppgift. Det måste få ta lite tid.

Happiness-Is...header

 

3 tankar på “Varför är det så svårt att vara lycklig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s