Fri att vilja och välja.

Vi får lätt för oss att de är de drastiska valen som räknas. Att flytta utomlands. Att göra karriär. Att bryta upp. Att byta jobb. Att flytta ihop. Skaffa barn. Men det aktiva valet kan lika gärna vara stillsamt och osynligt för alla utom dig själv. ”Jag väljer det här. Det räcker”

Vi väljer ju ständigt våra liv. ”Ska jag göra det eller det?” ”Ska jag köpa eller ska jag inte?” ”Vad ska jag laga till middag?” ”Ska jag gå ut en sväng, träna eller kolla på tv?”

Faktum är, att löjligt många av dessa vardagsaktiviteter innebär en livsriktning i sig, eftersom de faktiskt för dig närmare eller längre ifrån det liv du vill leva. Den som ingenting väljer, har heller ingenting.

Jag kan börja med mig själv. Som nu tex.. jag har nästan jobbat ihjäl mig sista tiden och så pratar jag om att ta hand om sig själv och dra ned på tempot. Jag går med tankar som att det alltid finns något jag kan göra bättre. Vara en bättre kollega, en bättre vän, en bättre chef, en bättre mamma, en bättre partner. Hur ska jag kunna inspirera någon om jag själv inte lever som jag lär?

Här har jag den finaste av vänner, som alltid lyfter mig i dessa lägen. ”Men det gör du ju. Du tar ju ansvar och gör val. Visst är det lite körigt just nu, men du är ju medveten och du försöker ju alltid göra det bästa av situationen. Se det inte som ett misslyckande

Ja, det är verkligen inte perfekta omständigheter just nu. Men jag gör i alla fall medvetna val. Det är ju så livet fungerar, oväntade situationer dyker upp och måste hanteras och det är faktiskt något jag är himla grym på. Jag kan inte vänta med att göra det jag verkligen vill tills omständigheterna är perfekta för då kommer det aldrig att hända. Om det är det enkla livet jag söker kan jag inte skjuta upp det tills jag hittat lugnet. Kanske just utmaningen är att inte känna sig misslyckad för att jag inte hittat min plats ännu, utan söka det enkla i det jag har omkring mig. Så här sitter jag nu igen – ensam med världens finaste son. Med tankar om varför jag inte lyckas rodda ihop livet.

Är jag körd?

Nej, absolut inte. Jag har valt det. Jag lever som jag lär. Jag försöker verkligen. Jag väljer medvetet i varenda lilla vardagssak just nu. Jag försöker fokusera på allt bra jag gjort istället för det jag inte lyckats med. Jag äter nyttigt och tar långa promenader. Jag äter frukost med vänner som gör mig glad. Jag tar ett varmt bad och läser böcker. Jag försöker stärka hela systemet så att det kan bära de tröttare delarna av mig för en tid, tills det finns plats för vila.

Visste du att ett flygplan som tar sig från A till B är ur kurs 98 % av tiden på grund av vindar, förändringar i luften och dylikt. Ändå kommer det så gott som alltid fram till rätt destination. Så försöker jag se på livet också. Ganska trösterikt, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s