Allt är bra egentligen, men jag hinner liksom inte med.

Det spelar ingen roll vems fel det är. Om det är fler än jag som känner sig stressade och trötta, är det vi som är odugliga eller är det ett systemfel någonstans? Vi kan skylla på kraven, tempot, perfektionshetsen, informationsskvalet i samhället? Men vänta.. Det är ju verkligen en klen tröst att skylla på samhället. Snacka om att bli ett offer! Det är som att gå ut på ett övergångställe utan att se dig för. Det är i princip inte ditt fel om du blir överkörd, men det är fortfarande du som blir mos. Om du inte är nöjd med ditt liv som det är, då är det dags att ändra på det. De flesta av oss har större valmöjligheter än vi tror. Samhället däremot kommer med största sannolikhet inte dra ned på takten.

För mig känns det lite läskigt att dra ned på tempot. Simple Living. Att leva enklare kan ibland kännas krångligare. Men man måste ju inte gå så långt som att tillverka sin egen deodorant av bikarbonat och vatten. Konsten är istället att låta sig inspireras av dem som vågar och orkar ta ut svängarna. Sanna som jag delar lägenhet med – hon tar ut svängarna och jag kan inspireras. Hon är den som tillverkar sina egna ekologiska hudprodukter, köper ekologiskt, och åker till Indien ett halvår för att dra ned på tempot.

Vi har förstås olika resurser med oss i bagaget. För den som lever utan några som helst ekonomiska marginaler, känns ”frivillig enkelhet” säkert som ett hån. Vi har alla olika praktiska och sociala åtaganden som ger olika manöverutrymmen. Men en sak har vi alla gemensamt: vi har alla 24 timmar om dygnet att spendera. Dessa timmar som blir dagarna – livet.

Att förändra sitt liv kan vara jobbigt. Jag slåss själv mellan att känna igen min egen vilja och hitta en balans mellan yttre krav och inre värderingar. Ett enklare liv för mig innebär för mig att göra de rätta sakerna. Att få inspirera och göra skillnad. Men också att ha en hållbar livsstil. Som gör livet rikt idag utan att tära på de resurser som ska räcka imorgon, både på ett personligt plan och i samklang med yttervärlden.

Hållbar livsstil handlar inte bara om att värna om Moder Jord utan också ta hänsyn till andra resurser. Att leva hållbart är att ta hand om mig hela vägen och göra det jag vill göra under tiden. Min hälsa, min lust, mina relationer, mina talanger, min vilja, min energi och mitt förhållningssätt till livet och till mig själv är alla slags inre naturresurser.

Jag har tillit till livet. Man måste våga lita på att det bär. Att det finns möjligheter att välja och utrymme att agera. Att det gör skillnad för andra och en själv om man gör A eller B. Att vi alla är en del i ett större sammanhang, att vi behöver varandra, att de flesta människor faktiskt går att lita på, och att det mesta brukar ordna sig till slut.

Jag vill göra annorlunda för att jag tror att det är nödvändigt. Det låter kanske pretentiöst att välja glädje som jag ofta förespråkar. Att vara ”pretto” är nästan en dödssynd. Men det blir så jäkla trist om vi måste censurera oss själva. Det måste vara OK att tro att saker och ting är viktiga och möjliga och att man kan göra skillnad genom att välja något annat. Om alla vore glada…

”och hur skulle det se ut om – om alla bara gjorde vad de tyckte var roligt?” Den frågan skulle min mamma mycket väl kunna ställa.

En värld full av människor som känner att de gör rätt saker och känner glädje över livet skulle förmodligen vara en bättre plats. Människor som är nöjda med sin lott och med sitt varande har råd att vara generösa och prestigelösa, och behöver inte ständigt se till sig och sitt. En människa som hittat rätt och känner sig hel och tacksam över livet orkar i större utsträckning också bry sig om vad som händer utanför oss själva. Vi orkar lyssna, vi har större tålamod och empati och vi orkar engagera oss i samhällsfrågor.

Den trötta, stressade och uttråkade människan är mycket farligare. Snålare med sig själv, mer lättirriterad, mindre nytänkande och mer kortsiktig i sina beslut. Jag behöver inte gå längre än till mig själv: det är när tiden och orken tryter som jag går på autopilot, gör som alla andra, är mån om att duga och räcka till, och väljer den snabba kicken eller den lättillgängliga vilan istället för det som skulle ge mig energi på riktigt. Eller shoppar mer eller mindre onödiga prylar för att förgylla vardagen en stund ”för något måste man ju unna sig”

Det är när jag är trött som jag får tunnelseende och missar möjligheter och sköter mitt liv som en oändlig serie akuta brandutryckningar istället för att uppfatta mina egna valmöjligheter. Jag tror faktiskt vi får en mycket bättre värld om vi får göra sådant vi blir så glada av att vi kan kosta på oss att vara intresserade och medkännande samt generösa mot varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s