Återta kontrollen

Det finns en del praktiska saker jag tänker göra nu när jag går in i andra halvlek för att återta kontrollen över mitt liv. Här är några områden som jag tänker fokusera på mer. Vissa delar är jag bra på redan nu och andra behöver jag förstärka ytterligare.

Delegera – på jobbet, på fritiden och hemma. Jag kan inte göra allt och ska inte ens försöka. Jobba smartare men inte hårdare.

Gör det du är bäst på. Släpp det andra. Jag är i grunden en visionär och brinner inte lika starkt för att göra saker rent praktiskt även om jag kan göra det och gjort det! Nu vill jag satsa mer på mina starka sidor!

Lär dig att säga nej. Ju mer kompentent du är, desto fler förfrågningar om att hjälpa andra får du. Låt inte någon annan stjäla din tid till det du inte vill eller hinner.

Sätt gränser. Om du brukar ha fyra möten per dag – skär ner till två eller tre. Om du brukar jobba över en timma – gå hem i tid. Om du brukar resa 12 dagar i tjänsten – kapa till åtta. Innan har jag bokat in möten av hänsyn till den andre personen, men om jag redan i förväg vet att detta mötet inte kommer leda till ett samarbete för att det inte ligger i linje med mina värderingar säger jag nu tack, men nej tack. Sparar tid för mig och den andre partnern.

Värna om din egen tid genom att skriva in den i kalendern. Jag gillar tanken på att börja dagen med stillhet. Det blir så mycket enklare att styra över ditt liv om man tar för vana att hitta stillheten då och då. Det här är förmodligen den viktigaste insatsen för att återta kontrollen över mitt liv. Jag har bokat in egen tid i kalendern varje vecka då jag gör något för bara mig. Det kan vara att ta en promenad i naturen eller gå till biblioteket och bläddra i en tidning eller bok.

Samarbeta med människor du tycker om. I min andra halvlek vill jag arbeta med människor som ger livet energi, inte med sådana som tar energi. Tänk vad grymt att samla ihop alla människor jag tycker om att umgås med och hitta ett meningsfullt projekt som vi kan genomföra tillsammans. Jag har ett viktigt möte inbokat idag som en viktig pusselbit för att ro detta projekt i hamn.

Gör realistiska tidsplaner. Planera för andra halvlek och avsätt tid, annars är det risk för att det just bara blir drömmar.

Skala ner. Tänk på all tid och kraft som går åt till att ha en bil, båt, vara medlem i en golfklubb etc. Sådan saker är inte dåliga i sig själv och det skänker oss glädje, men se till så att de inte styr över oss. De flesta båtägare jag känner tycker att de måste använda båten för att det ska vara värt investeringen. Om du känner så är det dags att göra dig av med de prylarna. Jag har tokrensat hemma och gjort mig av med massa prylar! Så otroligt skönt!

Lek mer – tänj på gränserna. Inte på ett sätt så att det blir problem men gå på bio med en vän istället för att vara med på ett trist möte. Jag har blivit bättre på att ifrågasätta om jag verkligen måste vara med på alla möten.

Stäng av telefonen. Mobiltelefoner är fantastiska men kom ihåg att du väljer när du ska svara, vem du vill prata med och vem du ska vara tillgänglig för. Alla måste inte veta var du är hela tiden så vida du inte är hjärnkirurg på jour. Min bror kan bli tokig på mig som inte svarar i telefon och vissa uttrycker ”Det är svårare att få tag på dig än Barack Obama” Men jag har inte min telefon för att göra ditt liv enklare, utan mitt.

Samt dessa tre huvudprinciper:

Bygg vidare på det som är starkt och friskt. Vi fokuserar ofta på det som inte fungerar och vill lägga krutet där. Jobba med det friska och bygg oberoende istället för beroende. I så många år har jag försökt att få med de som inte vill eller är trötta på tåget. Det är ett arbete som inte är lönsamt. Nu fokuserar jag på de som vill och vi kommer så mycket längre!

Arbeta bara med människor som är öppna för det du försöker göra. Din tid är begränsad. Att försöka övertala människor kräver fyra gånger så mycket kraft än att förverkliga egna idéer.

Arbeta bara med saker som kommer få stor betydelse om du lyckas. Det handlar om ett livsuppdrag – inte ett fritidsintresse! Varför ska du investera din tid och kraft i något som bara leder till en marginell förändring? Sikta högt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s