Det är dyrt att vara fattig.

Idag har jag tagit tag i två jobbiga samtal och gud vilken skön känsla av att ha det avklarat! Varför skjuter man på jobbiga saker egentligen? De ligger ju ändå där i bakhuvudet och tar en massa energi så länge de inte är lösta.

Imorgon har jag ett spännande möte inbokat! Ett projekt som jag gått och värkt på under mer än ett år. Förhoppningsvis blir morgondagens möte den sista pusselbiten. Vissa saker måste få ta tid innan de är mogna att blomma.

Vädret är kasst och det har mer eller mindre regnat hela dagen. Jag och Lukas ska snart ta oss iväg till Universeum. Vi har bestämt att vi ska hitta på en aktivitet varje dag under sommarlovet, i det lilla som det stora och alla aktiviteter behöver ju inte kosta något. Tex igår var vi på biblioteket som var supermysigt!

Vi har båda årskort till Universeum så idag är det ingen kostnad för oss att gå dit. Ett endagsbesök för 1 vuxen plus barn kostar 410 kr. Det är ju ganska saftigt! Årskort för mig och Lukas kostade 845 kr så det innebär att redan på 3:e besöket går vi in ”utan kostnad”. Det blir ett par besök varje år så jag får summera kostnaden per besök när året är över, men vi hamnar kanske runt 150 kr/besök vilket känns mer rimligt!

Det är dyrt att vara fattig. Har man mindre pengar att röra sig med tvingas man till att göra sämre köp. Du kanske inte har råd att lägga ut en större summa pengar direkt utan tvingas att betala månadsvis istället. Jag är tacksam över att jag aldrig behöver oroa mig för att pengarna ska räcka till under en månad. Att jag har möjligheten att lägga ut en större summa pengar för att det ska bli ett bättre köp på sikt. Att vi har råd med sonen aktiviteter. Att jag kan resa utomlands ett par gånger per år. Att jag har möjlighet att spara ett par tusen varje månad. Att vi kan bo i en superfin våning i centrala Göteborg. Att jag har möjlighet att vidareutbilda mig och läsa intressanta kurser och utbildningar. Alla har verkligen inte möjlighet till det och jag försöker påminna mig om hur galet bra vi faktiskt har det. Det är lätt att känna tacksamhet.

Reser du tex kommunalt är det stor skillnad på att köpa ett årskort jämfört med att köpa ett månadskort och betala varje månad. Ett månadskort kostar 580 kr och ett årskort kostar 5255 kr, dvs 437 kr per månad. Du sparar alltså 1705 kr per år om du har möjlighet att betala för ett årskort direkt istället.

Hur tänker Ni kring sommarens aktiviteter och att spara in på kostnader? Här är några tips på roliga aktiviteter som inte kostar några pengar.

 • Gå på insektssafari. Låna en bok om insekter på biblioteket och försök hitta 20 insekter och ta fina närbilder med mobilen. Funkar också med fåglar, fjärilar eller blommor.
 • Tälta i trädgården eller i närheten. Hör med släktingar och bekanta, alltid är det någon som har ett tält att låna ut. Inred med mysiga kuddar, varma täcken och ett gäng batteridrivna blockljus.
 • Cykelpicknick. Packa cykelkorgen full med godsaker, trampa iväg till ett mysigt ställe i naturen och duka upp.
 • Glassprovning. Frossa i olika sorters glass, hemmagjord chokladsås, strössel och färska jordgubbar.
 • Åk på stadsbussäventyr. Ta en linje du aldrig åkt, hoppa av när du känner för det och se vad som finns att upptäcka.
 • Besök biblioteket. Bläddra i böcker, testa datorspel och lägg pussel.
 • Gör en stor frukost hemma med ingredienserna och tillbehören ni har i skafferiet och bjud in alla dina vänner. Pannkaksfrukost är en hit!
 • Fiska.
 • Dra ihop en grupp människor och spela fotboll. En fotboll och en fotbollsplan är inte svårt att få tag på. Skapa ett lag med dina vänner. Superkul!
 • Träna utomhus på utegym – I Slottskogen finns ett utomhusgym som alla får använda. Slå två flugor i en smäll och packa med en picknikkorg för att njuta av parken med dina vänner
 • Geocaching

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s