Andra halvlek

Jag känner att jag är inne i en stark process. Jag antecknar tankar och har en större lust att skriva än på länge. Jag jämför mitt liv med en fotbollsmatch där jag känner att nu går in i andra halvlek. Jag har haft en framgångsrik första halvlek men behöver nu ta en paus och göra lite förändringar inför andra halvlek. Jag känner mig inte slut eller frustrerad, men jag känner att något saknas och jag behöver därför lägga upp en ny strategi.

I första halvlek tänkte jag inte så mycket. Jag rusade genom livet och skaffade mig en utbildning, blev kär, fick en ljuvlig son, inledde min karriär, startade resan uppför och skaffade mig saker för att göra livet mer bekvämt. Jag kämpade hårt i första halvlek. Jag åkte på några tuffa smällar. Jag har inte tagit mig fram till andra halvlek utan smärta. Svår smärta. Separation. Skuldkänslor. Ensamhet.

Jag kan inte spela på samma sätt i andra halvlek. Ett skäl till det är att jag inte orkar lika mycket som tidigare. För 15 år sedan kunde jag jobba fjortontimmarsdagar och jobba extra när jag var ledig. Men nu längtar jag efter något annat än framgång.

Sedan har vi matchens egna regler: klockan tickar på. Det som såg ut att ligga en evighet bort är numera inom räckhåll. Jag känner spelplanen – världen jag lever i. Jag har vunnit tillräckligt många segrar för att veta hur tuff matchen är, men också hur enkel den kan vara när förutsättningarna är de rätta. Jag har också fått erfara tillräckligt mycket smärta och besvikelse för att veta att det inte är kul att förlora, men att det går att komma över förluster och att det ibland lockar fram det bästa i en.

I många år har jag nu sprungit på som en skicklig anfallsspelare. Jag känner en längtan efter att göra verklig skillnad, att fortsätta lära mig saker och växa tills den dag jag dör. Till skillnad från sportens värld när Du vet exakt när du kommit halvvägs är livet lite otydligare. I livet kan man tro att man har kommit halvvägs, men sedan kan det visa sig att man bara har 2 minuter kvar i sista perioden. Vi får bara ett liv, och för varje dag som går blir det mer brådskande att ta itu med det vi är ämnade att göra.

Jag vill hitta en sfär där jag kan tjäna i linje med mina värderingar genom att nyttja det jag är bra på, använda den styrka, kunskap och erfarenhet som jag under åren skaffat mig. Jag tror att livets andra halva, blir långt mycket viktigare än något av det jag åstadkommit i min första.

Här är några frågor som jag reflekterar över just nu:

 • Om mitt liv vore alltigenom perfekt, hur skulle det då se ut?
 • Missar jag något i mitt liv just nu, något som är viktigt för mig?
 • Vad brinner jag för?
 • Vad värdesätter jag mest?
 • Vad vill jag göra om tio år?
 • Vilka gåvor har jag som jag finslipat med åren?
 • Finns det något i mitt jobb som får mig att känna mig låst?
 • Vad behöver jag framöver för att uppleva en andra halvlek som är bättre än den första?
 • Vad vill jag bli ihågkommen för?
 • Hur känner jag inför mitt jobb just nu?
 • Lever jag ett balanserat liv? Vilka delar i mitt liv förtjänar mer fokus?
 • Hos vem eller vad ligger min främsta lojalitet?
 • Var kan jag hitta inspiration, mentorer eller förebilder inför andra halvlek?
 • Vilket av följande växlingar skulle passa mig bäst?

– att fortsätta göra det jag är bra på men i ett annat sammanhang
– att byta jobb men stanna i samma bransch
– att förvandla ett intresse till en ny yrkesbana
– att arbeta inom två (eller tre) olika branscher samtidigt

Jag har tålamod. Det har tagit mer än 20 år i yrkeslivet för att komma så här långt. Jag kan inte göra om allt över en natt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s