Kärlek vid första ögonkastet.

Det har varit intressanta och mycket givande dagar på modul 1 i Kommunikologi. Det är verkligen kärlek vid första ögonkastet! Med mig i bagaget har jag sedan tidigare beteendevetenskap, samtalsterapi, gestalterapi, coaching, KBT, salutogent ledarskap… you name it! Det har blivit måånga års studier av människan och sinnet. Men nu mina kära vänner har jag hittat rätt. Det är egentligen först nu jag verkligen har fått en förståelse hur jag praktiskt kan använda min kunskap.

Vad är då kommunikologi? Kommunikologi kan definieras som ”Läran om det som är gemensamt i förändrings- och utvecklingsprocesser.” Inom kommunikologi har man gjort jämförande studier inom andra discipliner som tex psykologi, coaching, samtalsterapi, föräldraskap, KBT mm. Utgångspunkten i dessa studier har varit att identifiera gemensamma nyckelfaktorer.

Beståndsdelar: De delar som vår kommunikation består av.
Mönster: De mönster som jag/vi/vår organisation har när vi kommunicerar.
Grundsorteringar: Olika informationskällor som kan vara i balans eller obalans.

Första modulen har varit jätteintressant med innehåll som Jag-Du sortering, Dåtid-Nu, Framtid, Presuppositioner ( valda sanningar ), Neuromotorisk stimulering, Dissassociation, Guidningar mm.

En av mina favoriter och som jag behöver träna på är inte låta tidigare negativa händelser påverka mig i nuet. Ett kraftfullt verktyg är att vara bra på dissassociering. Det handlar om att ”haka av” den negativa känslan bakom minnet ( minnet kommer vara kvar men den negativa känslan är inte kvar).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s