Små till storleken – men rena näringsbomben!

Provar lite nya frukostar och senaste nykomlingen är Chiapudding – perfekt till frukost eller mellanmål! Det finns så många olika sätt att variera denna på och du kan i stort sett blanda med vad som helst. Jag använder havremjölk, mandelmjölk eller naturell yoghurt.

Chiafrön har ett otroligt högt näringsinnehåll och är fullproppade av nyttigheter som är toppen för hälsan – till exempel innehåller det hela åtta gånger mer omega-3 än lax(!). Vill du få i dig massa bra näringsämnen på ett enkelt sätt kan du med fördel blanda ner de små superfröna i både frukost, lunch och mellanmål.

Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen ”Tarahumara”, som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på att kostfibrerna i fröna är vattenlösliga. Samma process händer i magen, där gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer och kolhydraterna i kosten.

• Strö dem över sallad, gröt, i müsli, i/på bröd, på pastarätter, med mera.
• Gör en géle genom att blanda 1 del frön med 9 delar vatten, rör om och låt stå. Sen kan du röra ner gélen i gröt, i filen eller använd den som bas i en smoothie.

Toppa din frukost eller berika ditt bröd! Chiafrön innehåller massor av nyttigheter som boostar din hälsa!

1 tanke på “Små till storleken – men rena näringsbomben!

  1. Jag har också blivit frälst på chiapudding. Jag håller mig mätt länge på den! Äter den kl 5.30 och står mig till lunchen kl 12. Jag blandar fröna i rysk yoghurt blandad med creme fraiche eller vispgrädde för att det ska bli LCHF. Ibland tar jag lite kokosflingor i också. Toppar med hallon och en sked blandade frön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s