Experiment: Meditera dag 14

Jag har nu mediterat regelbundet i 2 veckor. Jag känner redan av en del fördelar såsom att jag är mer avslappnad, mindre stressad, äter bättre och har lättare att somna på kvällen.

Det jag tycker är så otroligt intressant när det gäller meditation är all forskning som visar att hjärnan faktiskt förändras. Studier visar att nybildning av celler äger rum i hippocampus och cortex ( lillhjärnan ) efter så kort tid som bara 8 veckors meditationsträning. Alla dessa delar i hjärnan hanterar minnesprocesser, känsloreglering, bearbetning av upplevelser samt förmåga till distansering och att få perspektiv på sig själv, världen och andra. För mig är det otroligt viktigt att träna denna del av hjärnan eftersom jag är en känslomänniska. Regelbunden meditation hjälper mig alltså att ta medvetna beslut istället för att reagera på impuls och känsla.

Studien visar också att celler arbetar snabbare och effektivare och att själva cellmängden i de nämnda delarna i hjärna ökar i antal. Vi blir lugnare och får en mer direkt tillgång till vår kreativitet och därmed glädje när vi väljer att meditera kontinuerligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s