Ekonomi – frihet eller fälla?

Frivid42 ställde en fråga om hur ekonomin påverkar känslan av frihet. Hur fri jag känner mig idag och hur det påverkar mitt liv?

Jag skulle kunna skriva flera sidor i ämnet eftersom frihet är den största anledning till mitt nya levnadssätt. I mitt arbete med att coacha andra människor kommer vi ofta till drivkrafter och vilken känsla det är man söker i olika beteenden. Min egen absolut största drivkraft är känslan av frihet.

För mig handlar ekonomisk frihet om att ha de pengar som jag behöver i mitt liv. Att ha friheten att göra det jag vill göra för att känna mig trygg, glad och inspirerad. Jag väljer att arbeta för att jag vill och inte för att jag måste. Jag kan ta fler beslut med hjärtat. Vad är viktigt för mig? Vad har jag för behov? Hur vill jag leva mitt liv?

Att ha kontroll över sin ekonomi ger mig en enorm frihetskänsla jämfört med tidigare, då lönen i stort sett var uppäten i slutet på månaden. Att ha en sparbuffert gör att jag aldrig behöver oroa mig för om jag drabbas av en oförutsedd utgift.

Ekonomisk stress ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar enligt en ny svensk studie. I Sverige klarar var sjätte person inte oförutsedda utgifter på 8 000 kronor. Det innebär att 1,3 miljoner svenskar ligger i riskzonen. Du kan läsa mer om forskningen här:

http://medicinskaccess.se/wordpress/2014/07/15/svenskar-med-dalig-ekonomi-riskerar-hjart-karlsjukdomar/

Själv känner jag mig väldigt fri. Jag har ett jobb som jag älskar och har ekonomisk möjlighet att gå ner i arbetstid om jag vill eller ta en extra semesterdag här och där. För mig är det en stor frihet att klara mig på mindre pengar varje månad eftersom den stora ekonomiska pumpen inte blir lika tung att pumpa runt varje månad. Lån, prylar och amorteringar stressar mig och jag har kommit underfund med att mindre konsumtion är något som jag mår mycket bra av. Frihet innebär också att mitt sinne är rent och fri från negativa tankar. Jag behöver aldrig oroa mig för ekonomin eller om pengarna kommer att räcka.

Jag skulle tom kunna dra det så långt som att säga att jag faktiskt fått bättre självkänsla över att ha ekonomisk kontroll. Jag har kontrollen över pengarna och inte tvärtom! Det är en fantastiskt skön känsla! Drömmen om frihet håller mig alert och levande. Framförallt vill jag fortsätta min färd mot ekonomisk frihet och vara helt skuldfri. Ty den som är satt i skuld är inte fri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s