Skuldfri på ett effektivt sätt med snöbollseffekten

Jag har ju som sagt en plan för att vara helt skuldfri innan dec 2015. Att skriva om det motiverar mig men det finns även mycket bra verktyg för att snabbare bli skuldfri. Jag använder mig själv av snöbollseffekten.

I mitt fall har jag 3 skulder. Ett banklån, en kredit och ett privatlån. För ca 4 år sedan låg jag på ca 500.000 kr i skulder, då jag bla köpte en bostad. Utöver denna skuld hade jag även ett CSN lån som jag betalade av på med ett par tusenlappar i månaden. Idag har jag ca 130.000 kr kvar på summan och CSN lånet är helt betalt! Jag är så jäkla stolt över resan jag gjort hittills. Det har inte alltid varit lätt men nu känner jag mig mer motiverad än någonsin. Cash is king!

Du börjar med att avbetala den minsta skulden först, sedan går du vidare med den näst minsta och så vidare. Syftet med snöbollseffekten är hålla dig motiverad att fortsätta betala av alla dina skulder, en i taget. Pengar och skulder handlar väldigt mycket om känslor och psykologi. Genom att använda denna metoden håller jag ångan uppe och det är grymt skönt att tagit en kontroll över min ekonomi.

Hur fungerar det i praktiken?

Låt oss säga att du har tre skulder. Skuld A, Skuld B och Skuld C.

Steg 1. Du betalar in lägsta beloppet på dessa tre skulder

Varje månad måste du betala ränta på dina lån och eventuellt andra avgifter.

Steg 2. Du betalar in ett extra belopp på skuld A

Den här metoden handlar om att hitta en liten extra slant att betala av med. Samtidigt som du betalar av lite extra så ska du givetvis betala minsta möjliga belopp på alla andra skulder du har. Genom att göra en extra inbetalning på skuld A arbetar du sakta men säkert bort den här skulden.

Steg 3 Snöbollseffekten

Har du följt ovan steg och börjat betala av den första skulden ( skuld A ) är du redan nu på väg mot en bättre ekonomi. Visst är det en underbar känsla? Efter ett tag  kommer du ha betalt av den första skulden i din lista. När den skulden försvinner har du plötsligt en del extra pengar över varje månad som tidigare gick till att betala minsta möjliga belopp till skuld A. Detta belopp innefattar både amortering och kostnader för lånet.

Det fina i kråksången är att du nu kan använda de pengar som normalt gått till första skulden, till att istället betala på nästa skuld i listan. Det innebär att du kan lägga lägsta beloppet på Skuld B samtidigt som du även betalar in pengarna för lägsta beloppet från Skuld A (som ju inte längre finns). Utöver dessa pengar har du ju även den extra inbetalningen från första lånet som du nu kan lägga på nästa. Du får alltså möjlighet att betala in en klart större summa pengar på nästa lån i din lista.

Det fina i det här läget är att allt börjar gå mycket snabbare. Du kan nu betala av Skuld B klart snabbare eftersom du har mer pengar att lägga på den. Snart har du även betalat av den skulden och då kan du ta minsta beloppet för både Skuld A och Skuld B tillsammans med den extra inbetalningen och lägga allt på att betala av Skuld C istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s