Frivillig enkelhet & Köpstopp

Jag är så otroligt inspirerad av människor som väljer enkelhet att jag har beslutat mig för att själv prova detta. Jag vill äga mindre prylar och istället äga min egen tid.

Vad är frivillig enkelhet?

Frivillig enkelhet är en översättning av det amerikanska livsstilsbegreppet ”Voluntary Simplicity”. Frivillig enkelhet handlar först och främst om att själv ta ställning till frågor om hur man vill leva sitt liv och inte följa strömmen. Vi säger ofta att vi har ont om tid, men på den punkten råder det rättvisa: vi har alla resten av livet kvar. Om vi upplever att vi har ont om tid beror det nog på att vi har tryckt in för mycket, och kanske även fel saker, på varje dygn. Frivillig enkelhet är ingen formel att leva efter, men följande fyra ideal beskriver väl vad det handlar om:

  • materiell enkelhet
  • god gemenskap
  • göra det man älskar att göra
  • leva i nuet

Ovanstående ideal passar väldigt bra med mina egna tankar så därför kommer jag själv prova på köpstopp och blogga om det här på sidan. Det kommer bli en riktig utmaning för mig eftersom jag idag slösar bort en massa tusenlappar varje månad på nöjen. Jag kommer även gå ner i arbetstid och vara ledig varje fredag under augusti och september månad! Härligt!

Varför frivillig enkelhet & köpstopp?

Vi har alla våra skäl. Det kan handla om miljön, vissa älskar utmaningar och någon har ett köpstopp efter en shoppingrunda som gick över styr. Oavsett orsak borde alla testa på det. För mig handlar det om att jag är extremt trött på att så mycket i våra liv styrs av konsumtion. Varenda gång när jag varit ute och rest har jag mått som allra bäst. Inte en enda gång har jag saknat mina kläder, väskor, skor, prylar etc. Jag har älskat enkelheten, leva i nuet, vara utan telefon och internet. Att få stänga av omvärlden en liten stund. Det är något som jag vill föra in mer i mitt liv och jag måste inte göra en fysisk resa för att få den känslan. Istället ska jag göra det på mitt sätt. Jag vill skala av allt onödigt och komma närmare mina egna värderingar. Jag tar in så väldigt mycket intryck och jag känner nästan dagligen att jag inte är gjord för detta konsumtionssamhälle.

För mig är ett 8-17 jobb inte det självklara valet och det har jag känt länge. Där den ekonomiska pumpen måste hållas igång för att upprätthålla en livsstil där vi konsumerar.Jag vill inte hamna i detta ekorrhjul. Genom att ha färre utgifter krävs också mindre inkomster. Mindre inkomster innebär att jag inte behöver arbeta lika mycket och helt enkelt har tid över till de saker som jag värderar högst.

Kostnader jag kommer stryka helt under kommande 6 månader.

 • Comhem TV abonnemang
 • Alla tidningar
 • Bil (sålt bilen för länge sedan och nyligen köpt en cykel)
 • Behandlingar som massage, manikyr och ansiktsbehandlingar
 • Resor
 • Inredning till hemmet
 • SPA vistelser
 • Äta ute på lunchen

Kostnader jag kommer minska drastiskt

 • Kläder, skor och väskor
 • Prylar till Lukas (köper gärna böcker eller andra värdefulla saker)
 • Smink och hudvård
 • Bredband (väljer ett billigare abonnemang)
 • Prenumerationer (jag har kvar Spotify)
 • Fika och restaurangbesök

Under mitt köpstopp har jag följande undantag

 • förbrukningsvaror som toapapper, rengöringsmedel mm
 • hygienartiklar som schampo, tvål, tandkräm etc
 • presenter till vänner och familj
 • Lukas har en förutbestämd budget varje månad för tex kung-fu träning.
 • Jag fyller 40 i slutet av augusti och om jag får pengar eller presentkort får dessa användas till valfritt inköp.

Jag kommer även att amortera mer aggressivt på mina lån vilket gör att jag kan vara helt skuldfri december 2015. Jag har redan lyckats att betala av mitt CSN studielån, har i stort sett inga krediter kvar heller men tog ett banklån för ca 4 år sedan på 250.000 kr och har idag kvar 99.000 kr. Vanligtvis reser jag ett par gånger per år. De senaste 12 månaderna har jag gjort 4 resor – Krakow 5 dagar, USA 3 veckor, Makedonien 5 dagar, Kroatien 3 veckor. Det är klart att det kostar pengar! Ca 70.000 kr skulle jag tippa på. Här finns mycket att spara för att kunna leva ett enklare liv!

Ser fram emot ett par spännande månader! Eftersom jag fyller 40 år kommer jag ha en fest för 50 vänner och det kostar såklart en slant, men jag har redan sparat undan pengar till festen. Av familjen ska jag önska mig presentkort på tex Åhléns eller andra butiker så jag inte samlar på mig fler onödiga prylar som jag inte behöver. Köp av sommarstuga får vänta! Målet är att vara helt skuldfri nyårsafton 2015 – Vilken underbar frihetskänsla det hade varit! Då hade jag känt mig rik på riktigt!

Målet är att även att halvera antalet prylar här hemma istället för att fortsätta att fylla på i skåp och lådor. En enkel regel blir därför 1 sak in innebär 1 sak ut. Jag kommer att påbörja en rensning av mitt hem och minimera antalet ägodelar.

Jag är ganska övertygad om att de flesta människor skulle må bättre om en enklare livsstil blev normen. Dessutom skulle moder jord också kunna fortsätta vara sådär fantastisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s