Spara vs Spendera

Jag har sedan en längre period försökt att skapa ordning i min ekonomi som varit en riktig röra. Jag har en god inkomst och borde rimligtvis kunna spara undan ganska så mycket mer pengar men eftersom jag är en slösmaja går mycket av pengarna till nöjen, som resor, massage, restaurangbesök mm. I dagsläget sparar jag regelbundet men vill gärna öka upp den summan.

Svensken sparar i genomsnitt ca 9 300 kr per år, vilket motsvarar 775 kr i månaden. I genomsnitt sparar män mer än kvinnor, drygt 2000 kronor eller 26 procent mer per år.
Ensamstående med barn sparar minst av alla grupper: 7 100 kr per år i genomsnitt. Mest

sparar familjer bestående av två vuxna utan barn. Den åldersgrupp som har det största genomsnittliga sparandet är 59–69 åringarna: 10 200 kr per år. (SBAB undersökning)

Jag ska medge att jag är ambivalent. Spara eller spendera? Jag vet inte vem som gör mer rätt – att spendera hela sin lön eller spara mängder. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och jag kan ännu inte säga vilket alternativ som är mer rätt än det andra.

Det finns nog ingen person någonsin, som legat inför döden och sagt ”jag borde ha sparat mer pengar…”

För mig handlar det om att prova något annat eftersom jag varit mycket bra på att spendera. I mitt fall kan jag faktiskt spara mycket mer utan att sakna något. I augusti fyller jag 40 år – då ska jag ha en fest för mina närmaste 50 vänner och det kommer såklart att kosta en slant men sedan ska jag gå på sparlåga. Genom att ta med lunchlåda istället för att äta lunch ute samt cykla till jobbet gör att jag sparar ca 2000 kr mer i månaden. Eftersom jag betalt av alla mina studielån nu har jag alla förutsättningar i världen för att kunna öka mitt sparande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s