Älska, glömma och förlåta

Idag har jag kontaktat en vän som betyder mycket för mig. För ett par år sedan skiljdes vi åt som ovänner och har mer eller mindre inte haft kontakt på flera år.

Anledningen till att jag tog ny kontakt var att jag satt och tittade på vilka jag ville bjuda in till min 40 års fest i augusti. När jag gick igenom alla 700 kontakter på FB var det ca 50 personer som gjort stor skillnad i mitt liv – hon var en av dem. Jag ville såklart bjuda henne på min fest.

Jag har varit arg, ledsen och besviken. Hon har varit arg, ledsen och besviken. Ingen av oss tog kontakt utan vi kom helt enkelt ifrån varandra. Vi hade olika uppfattningar om varför det blev som det blev.

Vi gör fel, vi sårar, vi kränker, vi blir sårade, vi känner oss kränkta, respektlöst bemötta, konflikter uppstår. Att inte släppa det känslomässiga taget om det förgångna – att älta, gör att det blir tungt att bebo sig själv.

Svensk ordbok definierar förlåtelse så här: ”Upphöra att känna bitterhet mot någon eller kräva gottgörelse för liden oförrätt.”

För mig handlar det om att sluta gräma sig över det som har hänt. Jag ville frigöra mig från tanken om hur det borde ha varit. Jag vill gå vidare för hon är egentligen mycket viktig för mig och jag tycker om henne. Det har jag alltid gjort.

Förlåtelse innebär också frihet. Att förlåta kan vara mycket svårt och när vi klarar av det betyder det att omtanken om oss själva har segrat över det förgångna. Vilken härlig känsla!

Förlåtelse handlar också om acceptans. Att jag ändrar min syn på något så att den blir mer positiv men också att jag ser verkligheten som den är. Hon har rätt till sin sanning och jag måste respektera det.

”Älska, glömma och förlåta” brukar man säga men förlåtelse är inte detsamma som att glömma eller att skyla över det felaktiga som begåtts. Att ge någon förlåtelse är inte detsamma som att säga, ”det är OK, det gjorde inget”. En fel handling kan aldrig bli en rätt handling.

Oavsett så är jag väldigt glad att vi nu tar steget till en förnyad vänskap. Vilket kalas det kommer bli!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s