Den som spar han har.

Jag har blivit sugen på ett fritidshus. Visserligen bor ju Filip i hus med underbar tomt men jag längtar till havet, stranden eller enskilt ostört läge. I veckan har jag räknat fram och tillbaka på hur mycket det skulle kosta att låna till ett fritidsboende.

Jag är så glad för jag fick ett mail imorse från UC där min kreditscoring nu är ”Mycket bra”.

kredit

Den stora skillnaden nu mot tidigare, är att jag i stort sett betalt av och klippt alla kreditkort. Det är så klart en fördel att ha ett gott kreditbetyg den dagen jag eventuellt skulle vilja låna pengar.

Följande påverkar din möjlighet att få lån:

kredit2

Du kan själv påverka din kreditvärdighet genom att:

Minska antalet krediter – och beloppen.
Hur stora och hur många lån du har på banken och hos finansbolag påverkar ditt kreditbetyg.  Det är bra om du avslutar krediter du inte använder. Har du många små lån kan det vara bättre att lägga ihop dem till ett lite större lån. Tänk på att inte söka krediter i onödan eftersom även antalet sökta krediter kan påverka ditt kreditbetyg.
  
Minska användandet av dina krediter.
Hur stor del av dina beviljade krediter som du utnyttjar påverkar ditt kreditbetyg. Försök att löpande betala ner t.ex. kreditkortsskulder.
  
Undvik betalningsanmärkningar
Om du har betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden påverkar det ditt kreditbetyg. Exakt hur betyget påverkas beror på antalet anmärkningar, beloppen och om anmärkningarna är nya eller gamla.
  
En stadig inkomst är en fördel.
En stadig inkomst ökar självklart möjligheterna att betala tillbaka lån och krediter.

Jag tittar ibland på Lyxfällan. Jag både inspireras och blir skrämd på samma gång. Jag tror tyvärr att många svenskar lever på gränsen varje månad och lönen är slut innan den nya sitter på kontot. En ond cirkel som man faktiskt kan bryta genom att göra medvetna val.

Kanske känner du till den budgetmodell som förespråkar att privatekonomin ska delas i tre delar. 50% av inkomsterna ska räcka till alla fasta avgifter, 30% till nöjen och 20% till sparande.

Så här såg juni månad ut fördelat på min månadslön.

Fasta avgifter 62 % (Boende, mat, räkningar och lån)
Nöjen 28%
Sparkonto 10%

Det ser samma ut för mig varje månad. Jag anser mig tjäna tillräckligt men har tunga fasta utgifter. Utifrån modellen 50-30-20 så når jag inte målet att spara 20% utan endast 10%. Inte heller klarar jag av att hålla nere fasta kostnader till 50% utan istället 62 %. Min höga hyra slukar mycket varje månad och den är jag just nu inte villig att förändra. Jag verkligen älskar min lägenhet! Jag är nöjd med mina 28 % till nöjen eftersom jag verkligen kan unna mig om det är något jag vill ha. Nu ska jag dock se över mina fasta avgifter och försöka öka på mitt sparande varje månad. Det finns en hel del jag kan dra in på. Jag reser väldigt mycket så det går ju såklart en del pengar till det. Jag går även på ansiktsbehandlingar och massage varje månad.

Den som spar han har. Varje krona räknas. På 20 år blir det mycket pengar. Fortsätter jag spara flitigt så sitter det en mille på kontot när jag är pensionär. Det vore ju fint!

100 kr i månaden = 1200 kr
500 kr i månaden = 6000 kr
1000 kr i månaden = 12000 kr
5000 kr i månaden = 60000 kr

3 tankar på “Den som spar han har.

 1. Måste bara säga… började fnissa när jag läste om de där procenten. Hör o häpna, hos mig är 85% fasta utgifter! Nej, har inga lån eller skulder. Äger mina möbler, kläder och mina husdjur – liten hund o två katter. Inget extremt m a o.
  Är glad ändå

 2. Fick inte plats att skriva färdigt…
  Är som sagt glad ändå! Brukar tänka att den som har mer har kanske även mer bekymmer och det är inte säkert att man är lyckligare än någon som är fattig. Alla har vi sorger i våra liv, oavsett.

 3. Väldigt vad lite plats…
  Skriver bara för ge lite perspektiv… Tror på reinkarnation och det här livet för mig tror jag går ut på att lära mig leva med begränsningar. Går rätt bra, haha!
  Njut! För oss andra också, som inte har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s