Ibland måste man resa bort för att hitta hem

Alla längtar vi efter att växa som människor. Vi går kurser, fortbildar oss och läser böcker. Många av oss har ett djupt rotat behov att utvecklas och att lära oss mer. Vårt konsumtionssamhälle vilar ju på grundtanken att vi aldrig får bli nöjda. Vi ska inte mogna, vi ska ständigt växa vidare. Jag tror att mer än någonsin behöver vi vara i stillhet och lyssna inåt.

Många ställer sig frågande till varför jag reser ensam. Om det inte är trist? Vad gör jag på kvällarna? Varför reser jag inte med vänner eller med Filip?

Jag tycker om att resa ensam. Engelska språket beskriver det så bra… Det är skillnad på känna sig alone och lonely. Jag gillar att vara alone och känner mig inte lonely. Jag har ett behov att då och då dra mig tillbaka från min vanliga vardagsmiljö för att söka stillhet. För att möta mig själv och mina djupare behov.
 
Stillhet är en gåva, att söka och att ta emot. Hemma är det alltid något som distraherar eller något som behöver göras. När jag reser bort kan jag förnyas i min längtan efter vardagen. Att öppna mitt hjärta på nytt för det som jag pågår inne i huvudet. Alla tankar kommer till ro och jag kommer tillbaka till mig själv.

”Ibland måste man resa bort för att komma hem.”

Många av mina vänner och speciellt småbarnsföräldrar verkar stressa ihjäl sig. Jag vill inte låta pretto men jag känner mig väldigt sällan stressad eller olycklig. Det är klart att det är skillnad på att bara ha ett barn jämfört med flera. Men betänk också att jag har ett ganska krävande jobb där jag måste ge mycket av mig själv och jag är ensam med Lukas när jag har honom. De veckorna kan vara väl så intensiva även om allt har blivit enklare med åren och han har blivit äldre. Vad jag vill säga är att alla kan ta möjligheten till lite mer stillhet. Man behöver inte resa till Turkiet för det. Men ge dig själv en andlig paus i vardagen. Idag verkar det som om dagens toabesök är enda stunden man som förälder kan få egen tid. Inte OK alls enligt mig.

Vi har alla olika behov av egen tid, en del mer och en del mindre. Jag orkar i alla fall ge mer till både kollegor, vänner och familj när jag fått en stund för mig själv. När jag är trött och stressad är jag inte lika tillgänglig för Lukas. Jag svarar automatiskt ”den var jättefin” utan att lyfta blicken, när han visar mig en teckning. Eller jag ska ”bara” fixa en grej, innan jag kan leka med honom.

Ju mer utvilad jag är, desto bättre mår jag. Jag är i balans. Då kan jag också vara en närvarande och intresserad förälder även om Lukas visat mig sin kullerbytta etthundraelva gånger.

Ta hand och var snäll mot dig själv idag. Tappa upp ett bad, häll upp ett glas vin, tänd några ljus, gör en hårinpackning och lyssna på en ljudbok. Ge dig själv ett tillfälle att komma ikapp och få tid att reflektera över vad som är viktigt i livet.

spa

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s