Livets eviga plus och minus.

27 mars och vi närmar oss slutet av månaden. I knät har jag datorn och intill ligger mina räkningar. Inte så många nuförtiden då det mesta dras via autogiro. Jag är inloggad på internetbanken. Lönen blinkar till som en sjysst summa pengar där i skarven mellan den 27:e och 28:e varje månad. Sedan är det dags att bita ihop igen. Månadens räkningar är betalda.

I en av SCB:s undersökningar svarade var sjätte person att de inte skulle klara en oväntad utgift på 8000 kr utan att låna. Det känns ju lite läskigt. Varför är det så här?

Jag tror att många anpassar utgifterna efter vad som finns på kontot, då blir det inte mycket pengar över till sparandet. Ett bra riktmärke är att spara 10 % av det du får ut efter skatt. Får du ut 20.000 kr sparar du alltså 2000 kr per månad. Om det känns för mycket är det bättre att spara något än ingenting alls.

En liten droppe gör stor skillnad. Småutgifter är som ett läckande vattenrör. En droppe eller en tia spelar ingen roll, men ett ständigt droppande kan dränera din ekonomi. När du täpper till alla de små läckorna får du en betydligt sundare ekonomi.

En tia om dagen blir 3600 kr på ett år, 144.000 kr under ett yrkesliv. Med lite näring, ca 3 % avkastning växer summan till 275.000 kr. Du behöver alltså inte vara rik utan bara tänka ut vilken liten läcka du vill täta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s