Digital detox.

Disconnect to reconnect.

Jag behöver vila. För många år sedan när jag utbildade mig till samtalsterapeut, var en del i utbildningen att gå i egen terapi. Det var verkligen nyttigt. Min terapeut Elisabeth var fantastisk på alla sätt och vis. Ett av mina dilemman då var att konstant hänga med – på allt och med alla. På den tiden var jag ute ganska frekvent och det var en hel del jippon och invigningar som skedde. I allt stå-hej kände jag mig trött, ett behov av att trappa ner, säga nej, stänga ute. Det var Elisabeth som hjälpte mig att hoppa av karusellen. Hon sade att jag skulle behöva ”dra ner rullgardinen” som hon uttryckte det.

För mig innebar det att sluta umgås med människor som inte ger mig energi, säga nej till saker som jag inte har behov av, sluta springa på alla invigningar, fester och jippon, sluta vara produktiv och istället vara mer human being istället för human doing.

Just nu är jag i stort behov att dra ner rullgardinen. Jag behöver en digital detox.

Lite lustigt att skriva om det på min blogg för jag sitter just nu uppkopplad och framför datorn. Det blir ett dubbelt budskap, men jag sitter alldeles för många timmar framför datorn även utanför arbetstid. Jag fortsätter nämligen vara uppkopplad och tillgänglig även när jag kommer hem efter jobbet. Ibland känns det som om jag jobbar konstant. Problemet är att jag gillar att jobba. Faktum är att jag ÄLSKAR det. Dock tror jag inte att det är sunt, för det tillåter mig inte att vara närvarande, i fokus på här och nu.

Jag älskar att skriva på bloggen, det ger mig kraft och energi. Det kommer jag fortsätta med men jag syftar på att vara konstant uppkopplad och informerad. Jag vet inte hur många gånger per dag som det plingar till i min mobil antingen pga mail, sms eller facebook. Jag har faktiskt egentligen inget behov av att vara konstant uppkopplad. Ett konstant informationsflöde – att få veta allt som händer. Att ha koll på vem som ätit vad till middag. Vem som tränat vad. Vem som lagt upp en bild på sina barn. Eller se vem som gillat det jag lagt upp.

Jag behöver och vill sätta en gräns. Jag vill sluta slösurfa. Jag har nämligen märkt att så fort jag känner mig uttråkad så tar jag fram min mobil och det är ett mönster jag vill bryta.

Min hjärna behöver få vila. Jag behöver gå på en digital detox. 

Därför kommer jag prova detta framöver:

  • No more sitta i soffan och surfa eller jobba kvällstid. Datorn stängs av efter klockan 18.00.
  • Mobilen läggs undan efter kl 18:00. Inget facebookscrollande eller kolla jobbmail.

Istället ska jag ägna mig tid till att umgås vara med familj och vänner. Jag vill lyssna på ljudböcker. Jag vill vara med Lukas och spela spel, baka, måla. Jag vill njuta av tystnaden och ta mig tid att lyssna på mina egna tankar.

unplug-mnn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s