Mindre är mer, mer är mindre

Människan är den enda varelse som tycks ha tid och kraft att pumpa ut all sin skit i havet och sedan gå och bada i det.

Mindre är mer. Vårt liv är invecklat och fullt med bråte, och det har vi betalt för. Vi ägs av våra ägodelar, styrs av våra jobb, och vi lever för att uppfylla våra ekonomiska åtaganden och inte för att själva bli uppfyllda.

Förenkla. Vad innebär det egentligen att förenkla? När vi räknar ut hur mycket vi lägger ut för att betala vårt jobb – inkomstskatt, socialförsäkring, resor, försäkringar, mat och daglig barntillsyn – börjar det se ut som om det inte så mycket mer lönsamt att arbeta, utan att det lönar sig mer att arbeta på att inte arbeta och ännu bättre, att inte göra av med pengar.

När vi väl slutar att köpa kan vi börja investera. Vi förutsätts leva några tiotal år i ett billigt hyreshus, äta bönor som vi odlar i badkaret, ha kläder från Små Smulor, cykla i regn och rusk och istället för att köra bil. Vi får rådet att investera klokt. Detta är teoretiskt enkelt och kanske kan detta enkla liv tilltala en del. För andra kan det verka vara en smula tvångsmässigt.

Är inte förenkling något helt annat? Är inte det enkla livets kärna att vi inser att vi lever i förhållande till omgivningen vare sig vi arbetar eller inte? Är inte ett enkelt liv i balans ett liv som är öppet snarare än skyddande?

Jag försöker förenkla mitt liv genom följande…

Räkningar & utgifter

Jag har en minimigräns för hur lågt mitt saldo får sjunka, tex aldrig mindre än 5000 kronor på kontot. Tidigare var jag van vid att det var tomt på kontot i slutet på månaden, men det är en frihet att ha en backup. Dvs har jag förbrukat min månadsbudget går jag inte heller in och nallar på mina sparpengar.

Betala med kontanter. Affärerna gör vad de kan för att få dig att handla med kort. Skälet är att kunderna spenderar långt mycket mer pengar när de inte behöver använda kontanter. Ett tips är att efter du betalt dina räkningar, ta ut en viss summa som du får använda till att spendera under månaden. Jag lovar att du får mycket bättre koll på var pengarna tar vägen.

Köp inte på kredit. Jag handlar inte på kredit, dvs jag gör inte av med pengar jag inte har.

Ordning och reda

Jag rensar regelbundet hemma. Slänger, ger bort eller säljer vidare. Saker jag inte använder gör jag mig av med. Less is more!

Familjen

Familjen kan göra mig galen. Men en sak har jag lärt mig … jag lyssnar till vad de har att säga och jag låter dem förstå att jag hör deras synpunkter även om jag inte håller med.

Tiden

Alla människor har lika många timmar på dygnet. Därför är det viktigt att jag prioriterar vad jag verkligen vill göra och avsätta tid för det. 

Jag har en tydlig rangordning för det jag vill hinna med: 1 = mycket viktigt, 2 = viktigt, 3 = mindre viktigt, 4 = försumbart.

Jag ger tydliga besked till de personer som väntar på att jag ska bli klar med uppgifterna som hamnat längre ner på min prioriteringslista. Jag ser till att min första prioritet får det utrymme som krävs.

Jag undviker snäva deadlines, så att jag inte hamnar i ett hopplöst ekorrhjul.

Jag är inte orolig om människor som vill att jag ska göra saker, pressar mig att bli klar tidigare än jag sagt. Huvudsaken är att jag håller mina egna deadlines.

Kärlekslivet

Ett av de vanligaste bekymren i relationer är att inte hitta tid för varandra. Även detta är en fråga om prioriteringar och förenklingar. Här är några tips som ger dig och din älskling mer utrymme för kärlek:

För mig är det viktigt att ha en tidsplan tillsammans med min partner, så att vi båda kan tycka till om vad som ska ske framöver.

Sätt in på pluskontot! Det är lätt att ösa ur sig hemma om man haft det tufft på jobbet. Se till att ge lika mycket energi som du tar!

Ofta är det i stunderna av stilla, gemenskap som jag fyller på kärlekskontot. Det finns inget bättre än vardagsromantik. Jag är känslosam och talar om hur mycket jag älskar min partner. Jag säger det hela tiden och även om han redan vet det, så tröttnar man aldrig på att höra det igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s