Att välja bort pengar för tid.

Varenda tidning har hakat på fenomenet  ”downshifting” eller ”simple living”. Vi har fått följa familj X som sålde allt och flyttade till Karibien, den framgångsrika mediepersonen som blev lika framgångsrik bagare och familjen Y som flyttade ut på landet och renoverade en fantastisk jättekåk.

Att byta till en softare livsstil när man säljer ett företag för flera miljoner är lätt. Att byta till en småsunkig vardag när man har dåligt med stålar är supermodigt. Respekt till alla ensamstående mammor/pappor och familjer som väljer att trappa ner för att få mer tid till det som verkligen är viktigt.

Jag försöker och det är f-n inte lätt. Jag har alltid varit på väg, alltid på gång. Arbetat, studerat, haft eget företag, spenderat, rest och konsumerat. Jag befann mig konstant i en torktumlare. Jag vill tacka min terapeut som vid ett tillfälle sade ”Du måste dra ner rullgardinen! Våga hoppa av tåget. Du måste inte hinna med och uppleva allt konstant” Du behöver träna dig på att vara mer human being än human doing” Detta var 2003 och Lukas var ännu inte född. Mina viktigaste beslut handlade då om vilka klubbpremiärer jag skulle hinna med kommande vecka och vilken outfit som var mest passande. Det har tagit mig många år att inse vad som är viktigt och att dra ner på takten, även om jag jag under dessa år har tagit små steg på vägen till det jag idag tycker är simple living. Det är förbaskat läskigt att hoppa av tåget, att välja bort det som inte är viktigt. Att välja bort vänner som bara tar istället för att ge.

Downshifting is a social behavior or trend in which individuals live simpler lives to escape from the rat race of obsessive materialism and to reduce the “stress, overtime, and psychological expense that may accompany it. It emphasizes finding an improved balance between leisure and work and focusing life goals on personal fulfillment and relationship building instead of the all-consuming pursuit of economic success

För mig handlar simple living om att dra ner på takten och spendera min tid mer meningsfullt. Det innebär också att jag spenderar mindre pengar på onödiga saker. För mig handlar det om frihet, att ha en inre rikedom. Inte tjäna mer utan minska utgifterna. Att välja bort pengar för tid.

Men för mig innebär ett enklare liv inte nödvändigtvis ett liv med mindre arbete. Men däremot blir det enklare om jag har ett meningsfullt arbete och en vardag där jag får vara kreativ. Jag älskar att arbeta, om jag får arbeta med det jag vill hålla på med. Nästa år har jag arbetat i träningsbranschen i 20 år! Jag har flera års studier bakom mig  och ibland funderar jag på om jag borde hitta på något annat som kanske är mer relevant för min utbildning. Men till bekostnad av vad?

Jag älskar mitt jobb för det ger mig frihet. Frihet till att vara mig själv men också att kunna bestämma själv! Att arbeta med något jag verkligen brinner för. Det är en fantastisk känsla att se en människa gå från trött och överviktig till tränad och livsglad! Jag får höra så många härliga historier om hur träning har förändrat mina medlemmars liv.

Jag vill att min och Lukas tillvaro ska betyda något. Därför blir ekvationen mer tid och mindre arbete omöjlig för mig. För att nå detta krävs nämligen hårt arbete och turboplanering. Men framför allt arbete utifrån min familjs behov. Det innebär att jag tex har valt att jobba kortare dagar när jag har Lukas så jag kan hämta honom tidigare på skolan. Men det gör att jag blir ”tvungen” att jobba längre pass de dagar jag inte har Lukas. Det innebär också att jag aktivt väljer bort fester och andra inbjudningar de dagar jag har Lukas. För mig är inte detta några problem alls. Jag skaffar inte barnvakt och trixar fram och tillbaka Jag har bara Lukas varannan vecka och de dagarna är heliga.

Vi är så många som jobbar långa arbetsdagar och som belöning köper fina saker. Vem vill frivilligt sänka sin materiella standard?  I min utmaning 101 drömmar/1001 dagar – att inte spendera pengar på en vecka fick jag mig en intressant tankeställare där jag fick tänka om till ”hur lite pengar kan jag klara mig på i motsats till hur mycket kan jag spendera?”

Visst kan man maxa om man vill men på något sätt ska det ju betalas. Oftast med mindre frihet. Hus, bil, båt och konsumtion kostar. Det är en pengamaskin som ska dras runt varje månad. För mig är det inte simple living.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s