Student igen!

Fick besked att jag kom in på kursen jag sökt så om 2 veckor börjar familje- & föräldraskapspsykologi 30 poäng på halvfart. Ska verkligen bli hur kul som helst! Känns som om det var 100 år sedan jag pluggade :-) Har ju redan läst mycket psykologi, så det känns som om denna kursen blir hyfsat lätt för mig att ta mig igenom.

Här är kursinnehållet:

Moment 1: Allmän ämnesintroduktion 7,5 hp
Momentet inleds med en översikt över psykologi som vetenskap samt psykologiska forskningsmetoder. Momentet ger en bred orientering i psykologins teorier och tillämpningsområden. Särskild vikt läggs vid psykologiska processers biologiska grund, motivation, emotion, stress och hälsa, psykologisk utveckling och psykologiska störningar.

Moment 2: Utvecklingspsykologi 7,5 hp
Momentet omfattar en genomgång av människans utveckling ur ett ekologiskt perspektiv. Momentet behandlar utvecklingspsykologiska teorier (psykoanalytiska, inlärningspsykologiska, kognitiva och socioemotiva, samt det ekologiska perspektivet) samt fundamentala aspekter av människans kognitiva, emotionella och sociala utveckling, särskilt under barndom och tonåren. I momentet studeras även aspekter av familje- och föräldraskapsutveckling i relation till barnets egen utveckling.

Moment 3: Personlighetspsykologi 7,5 hp
Momentet ger en introduktion till klassiska teorier samt en orientering om betydelsefulla forskningsområden inom personlighetspsykologi. Under kursen behandlas särskilt den moderna kognitivt inriktade personlighetspsykologin med centrala teman såsom självuppfattning, självförtroende och självreglering, liksom de klassiska frågorna om personlighetens beståndsdelar och om interaktionen mellan person och situation.

Moment 4: Familje- och föräldraskapspsykologi 7,5 hp
Den övergripande ramen för momentet omfattar en genomgång av familjens och föräldraskapets ekologi ur det psykologiska perspektivet. Ur ett genusperspektiv studeras mönstret av förändringar i moderskapets respektive faderskapets historia och faktorer som påverkat och påverkar dessa förändringar. Vidare undersöks stereotyper, attityder och grundföreställningar kring familj och föräldraskap, hur de uppstår och hur de influerar oss. I momentet diskuteras även speciella infallsvinklar, t ex att vara förälder när familjen befinner sig i kris. I momentets avslutande fas diskuteras begreppet ”adekvat” föräldraskap inom ramen för barns, föräldrars och samhällets behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s