Tusen mil börjar med ett steg.

En av mina utmaningar i projekt 1001 dagar är att få bättre koll på min ekonomi. Jag är en riktig slösmaja och har aldrig gillat att spara. Tills nu. Jag har aldrig tidigare upplevt stress kring min ekonomi men en liten kraschlandning förra året har fått mig att inse vikten av att ha en buffert.

Jag försöker därför nu istället tänka ”Tusen mil börjar med ett steg”. Mitt problem var att jag aldrig tog det där första steget. Det spelar ingen roll hur mycket du tänker på att du borde spara om du inte börjar spara och investera. Om du gör som du alltid gjort kommer du få samma resultat som du alltid fått.

Varför är det då så svårt att börja spara pengar för de flesta människor? Jag tror att de flesta spenderar allt de tjänar och ev lite till ( kreditkort )  Många spenderar utefter vilka inkomster som finns. Så funkade det för mig. Mina utgifter steg i takt med ökade inkomster. Ju mer jag tjänade ju mer spenderade jag. Hmm inte så smart!

Idag motstår jag lusten att spendera allt som blir över efter att räkningarna är betalda och sätter istället in en liten slant på sparkontot. Inte mycket men många bäckar små…

Jag tyckte det var tråkigt att spara och investera. Det var inget för mig, det kommer ta för lång tid, jag visste inte var jag skulle börja. Jag resonerade ganska kortsiktigt ”Varför vänta 20 år för att kunna leva gott, jag kanske dör imorgon?” Men det måste ju inte vara allt eller inget? Varför inte spara litegrann? Det behöver inte påverkar din livskvalitet.

Idag förstår jag att en viktig regel är att spendera mindre pengar än jag tjänar. Oavsett hur mycket jag har över är det bättre att spara 100 kr per månad än inget alls. Jag har tagit första steget och funderar idag inte så mycket på hur sparandet kommer att utveckla sig.

Jag slösar pengar på en massa småsaker och när jag googlade runt lite hittade jag följande information och blev inspirerad. Läs och begrunda.

Låt säga att jag slösar bort 20 kr varje dag på olika småsaker, tex kaffe, tuggummi, tidning etc. Hur mycket har jag förlorat om jag istället hade investerat pengarna under 20 år?

Om jag investerar 20 kr varje dag, under 20 år, men en genomsnitt årlig avkastning på 10 % ( hög avkastning men fullt rimlig ) så skulle den totala investeringen vara värd:

459 918 kr. Med andra ord nästan en halv miljon, 500 000 kr.

Nu tänker du säkert att jag inte har räknat med inflationen och att 500 000 kr inte är värd lika mycket om 20 år. Visst! stämmer såklart men bättre att ha 500 000 kr på kontot än inget alls.
Jag har börjat räkan lite på alla mina onödiga utgifter och det blir en hel del faktiskt. Självklart är det viktigt att inte blir för snålovich, för att fika med vännerna ger ju ett slags värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s