Smartare privatekonomi!

Nu har jag snöat in på ekonomi och är så himla glad för det. För i hela mitt liv har jag tyckt att budget och siffror varit dööötrist och jag har älskat att shoppa. Jag vill inte tänka på hur många hundra tusentals kronor som spenderats på resor, heminredning, kläder, restaurangbesök och champagne :-)

I mitt arbete har jag dock alltid känt stort ekonomiskt ansvar, och när det gäller företagets pengar är jag en ekonomiskt medveten chef. I alla mina beslut tänker jag ”Nice to have or need to have” som en fin kollega lärde mig när jag var ny chef. Tror att jag känner ett större ansvar då det inte är mina egna pengar jag slösar bort.

Jag gillar fortfarande att shoppa men inte alls på samma sätt. Förr köpte jag hysteriskt mycket, framför allt mycket heminredning. Jag hade tex alltid färska snittblommor hemma ( idag tycker jag det är en ganska onödig utgift även om det är vackert )

Idag tycker jag det är superkul med ekonomi, kalkyler och budget så här får du lite tips för att få bättre ekonomi. Det måste inte vara tråkigt!

1. Skapa en realistisk månadsbudget. Att få en överblick över dina inkomster och utgifter är första steget till att få en bättre ekonomi. Jag använder mig av tjänsten Smart Budget, som jag tycker är grym! I början skaffade jag mig en överblick över vart mina pengar egentligen tog vägen varje månad. När du gjort detta ett tag och skaffat dig en bra uppfattning behöver du inte lägga in alla siffror i budgeten varje månad. Det är nämligen svårt att veta vart varenda liten krona har tagit vägen om du inte sparar alla kvitton eller köper allt med ditt kontokort. Jag vill titta framåt och följer därför en spenderingsplan istället. För mig är det viktigast att ha kontroll över var pengarna ska hamna nästa månad och jag tänker inte så mycket på var pengarna hamnade förra månaden.

Detta funkar på samma sätt som en budget men i mitt fall har jag räknat ut hur mycket pengar jag kan spendera framöver när alla räkningar, amorteringar och sparande är gjort. Egentligen är detta samma sak som en budget men det känns roligare och mer positivt att tänka framåt istället för bakåt. Med detta sätt att räkna kan jag nämligen unna mig saker, samtidigt som jag blir skuldfri snabbare och sparar regelbundet. Detta sätt att tänka funkar väldigt bra för mig men om du har en tendens att spendera är det viktigt att inte börja konsumera så fort du har pengar över. Dvs om du får en högre lön, sätt av den slanten i sparande istället för att öka dina kostnader.

2.  Om du har lån, betala av kreditlånen med högsta ränta först. Försök att amortera snabbare och minska din lånedel – ingen vill betala en massa ränta i onödan.

3. Lär dig att använda kontanter istället för kreditkort. Köp inte saker för pengar du inte har! Ha ett primärt kreditkort som du endast använder för nödsituationer eller större inköp, till exempel en ny tvättmaskin utifall att den gamla går sönder.

4. Skär ner på onödiga utgifter. Detta inkluderar middag ute flera gånger i veckan, onödigt användande av mobiltelefon och andra sådana kostnader.

5. Utvärdera din boendesituation. Dina boendekostnader bör inte vara mer än 30 procent av hushållets inkomster, inklusive avbetalning, räntor och hemförsäkring. Du kan leta efter lägre försäkringspriser, lägga om huslånet eller helt enkelt byta boende.

6. Alla har råd att spara enligt mig. Även om det skulle vara så lite som 100 kr i månaden är det bättre än ingenting. Börja spara även om du idag tycker det känns trist.

7. Undvik att låna pengar för att bli skuldfri, särskilt lån med höga räntor. Om du måste låna, se om en vän eller familjemedlem kan låna dig pengar, eftersom räntorna då brukar bli väldigt låga eller obefintliga.

8. Shoppa smartare! Leta efter erbjudanden och shoppa ex på rean. Du kommer bli förvånad över hur mycket du kan spara om du tar dig tid att shoppa runt.

9. Finns det något sätt du kan tjäna lite extra pengar. Det finns många sätt att ta in några extra slantar, från deltidsarbete till att sälja saker på Blocket.

10. Har du redan dragit på dig alltför stora skulder? Kontakta din/dina fordringsägare och försök att få till avbetalningsplaner. Många lånegivare är villiga att arbeta upp en plan med dig på ett sätt som hjälper dem att få sina pengar utan att behöva ta till kronofogden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s