Kontinuerlig förbättring

För ett par dagar sedan utmanade Therese mig att inte äta godis, snacks och inte dricka alkohol på 100 dagar. Frestad och med tanken att jag inte ville vara sämre än henne hoppade jag på. Men med lite eftertanke väljer jag att hoppa av den utmaning innan den ens startar!? Varför undrar du säkert då?

Jag tror inte på quick-fix. Jag tror inte att 100 dagar kommer få mig att ändra min livstil, för jag är ganska så säker på att jag efter dessa 100 dagar kommer trycka i mig både godis, läsk, chips och alkohol. Jag äter inte mycket av dessa onyttigheter idag heller, men jag älskar att ta ett glas rött vin på helgen tillsammans med Filip. Det vore dumt att gå in ett löfte som jag ändå vet att jag inte kommer hålla. Jag vill helt enkelt inte hålla det, för det är inte så viktigt för mig. Vad skulle syftet vara med dessa 100 dagar?

Däremot vill jag leva en hälsosammare vardag men jag vill också att det ska fungera på lång sikt. Vill du göra en förändring måste det inte bli ALLT eller INGET.

Istället för att hela tiden sträva efter en nystart – vare sig det handlar om ny vecka, eller nytt år – borde vi sträva efter att kontinuerligt förbättra oss. Varför inte börja med att sluta med all läsk och istället bara dricka vatten, eller gå till gymmet en gång i veckan till att börja med när vi först känner att vi behöver det.

Hur äter man en elefant? Små tuggor i taget. Ta små steg i början så kommer du troligtvis lyckas. Dela upp ditt mål i delmål. Fokusera sedan på nästa steg och när du klarat det går du vidare. Ex börja att gå till gymet 1 gång i veckan, när du sedan fått en bra rutin på detta kan du öka till att gå 2 gånger i veckan. Det är mycket bättre att träna dina 2 pass hela året, 52 veckor istället för att tokträna 4-5 pass i veckan i början och sedan ge upp av olika anledningar.

Jag förstår charmen av en nystart, det är skönt att tänka att nu ska jag förbättra mig och sedan lova sig själv en massa saker. Men när det är mer regel än undantag att löftena bryts borde vi kanske inte fortsätta tänka att vi från en dag till en annan ska förändra vårt levnadssätt, utan istället jobba på att hela tiden förbättra oss lite i taget. Så ska i alla fall jag tänka nästa gång jag känner mig lockad till en nystart.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s