HSP

Minns ni prinsessan på ärten? Hon som trots 20 madrasser och 20 ejderdunsbolstrar sov fruktansvärt dåligt och vaknade med blåmärken över hela kroppen. Detta eftersom drottningen lagt en liten ärta på botten av hennes säng.

I H C Andersens sagovärld var flickans ömtålighet beviset för att hon verkligen var av kunglig börd. Så känslig kunde ju bara en riktig prinsessa vara.

I dag skulle hon kanske i stället ha räknats in i den femtedel av mänskligheten som anses vara ”högkänslig”. Och hennes sömnproblem hade nog snarare förklarats med ett ovanligt reaktivt nervsystem.

Nu har jag läst in mig lite mer på HSP, Highly Sensitive Person. Det är så mycket jag känner igen mig i och som jag tidigare tyckt ha krånglat till livet. Jag har ägnat år av mitt liv för att kunna förstå det outtalade men samtidigt förstå min drivkraft att alltid vilja ha projekt på gång.

Fyra känsliga områden

Forskarna har sett fyra olika livsvärldar/områden som man kan vara mer eller mindre särskilt sensitiv i. Kolla om du känner igen dig i något område.

Fysiskt

Du är mycket känslig för dofter, ljud, ljus, temperaturskillnader. Det är jobbigt med oreda. Hunger och törst påverkar starkt och du kan reagera kraftigt på olika typer av medicin.
Tänk på! Klä dig varmt när det är kallt, svalt när det är hett. Använd solglas-
ögon vid stark sol. Ät och drick regelbundet så att du balanserar blodsockret.

Socialt

Du är mycket bra på att leva dig in i hur andra människor känner och tänker.
Du får ofta rollen som psykolog, och är den som prata om sina känslor med.
Tänk på! Ge dig tid att koppla av från det sociala. Om du lever med partner/barn, se till att få egentid hemma.

Inombords

Du har ett rikt inre liv. Du filosoferar, analyserar och reflekterar. Du har lätt för att se saker på nya sätt och är kreativ.
Tänk på! Ge dig tid för reflektion, att stanna upp. Gå gärna på en konstutställning där du kan ta in upplevelserna i din egen takt. Meditera. Om du grubblar och har mörka tankar ta gärna kontakt med en terapeut.

Ideologisk

Du känner djupt för tillståndet i världen. Du engagerar dig i olika kris-situationer i världen. Är det någon som mobbas i din närhet kommer du till undsättning.
Tänk på! Du får lätt dåligt samvete för att du inte hjälper tillräckligt. Bestäm dig för att exempelvis donera till ett ställe, och ge en viss summa. Då slipper du älta och fundera över om du har hjälpt tillräckligt.

En HSP …

 • är kapabel att genomföra djup bearbeting av information.
 • plockar upp diskreta saker när de lär sig saker.
 • kan inte lära sig saker väl när den är överupphetsad.
 • är lojal, känslosam och omtänksam.
 • är bra på att göra uppgifter som kräver djup koncentration och fokus.
 • kan prestera uppgifter med precision, detalj och snabbhet.
 • är väldigt noggrann.
 • är bra på finmotoriska rörelser.
 • påverkas mer av koffein än vanliga människor.
 • kan hålla sig stilla längre än vanliga människor.
 • har en aktivare högerhjärnhalva.
 • är naturligt kreativ.
 • är fantasifull.
 • påverkas mer av intryck än vanliga människor.
 • kan förstå människokänslor djupare än vanliga människor.
 • är bättre på att hitta fel.
 • är bra på att undvika fel och misstag också.
 • presterar inte sitt bästa när den blir iakttagen.
 • arbetar bäst när situationen är lugn, tyst och avslappnad.
 • föredrar att känna och uppleva saker tyst för sig själv.
 • är en jättebra organisatör.
 • är en hårt arbetande perfektionist.
 • är omsorgsfull och barmhärtig.
 • är begåvad i andlighet.
 • är utrustad med ett otroligt konstnärligt sinne.
 • bryr sig om miljön.
 • har ett sinne för uppskattning av natur, konst och musik.
 • märker diskreta förändringar i en persons utseende, förändring av ett föremåls placering m.m.
 • ställer djupa och tankeväckande frågor.
 • stör sig lätt på ljud.
 • läser andras sinnen och humör

 

3 tankar på “HSP

 1. Jag har just läst om HSP jag med, det stämmer så väl in på mig med! Har fått diagnosen Bipolär, men känt att den är inte rätt.. Nu vet jag att den inte är rätt..för mig. Jag är HSP! :)) Det lönar sig att gå på sina känslor och kolla själv, inte bara lita på läkare mm.

  Läs gärna mer på min hemsida, då extra på Om mig, där är förklaringen för HSP för mig!

  Kram

 2. Hej Mia! Var inne och läste på din sida! Vad stark du är och härligt att du har kunnat vända en så negativ upplevelse till något som du idag kan inspirera och hjälp andra! Jag är definitivt HSP, i hela mitt liv har jag undrat varför jag är så känslig. Har tänkt att jag överreagear men nu vet jag.. Nu gäller det att använda det till en styrka istället för en ”svaghet” som jag tidigare sett. Ps. Hur går det med träningen? Följer du programmet?

 3. Känner så igen! Senast i natt började jag skratta… för det är ett himla bökande. Sover naken (för varmt) och klarar inte hudkontakt med mig själv. Tjena. När jag hade lagt mig till rätta kände jag nåt sandkorn i sidan, bara börja om igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s