28. Göra en själabudget

Då ska jag ta tag i projekt 28 – Att göra en själabudget. Inspiration har jag fått från präst och författare Ma Oftedal.

Hon presenterar en budgetmodell med 6 konton som är lätta att använda i vardagen.

  • Cirkelkontot ( utbyte av energi )
  • Vardagskontot ( där du tjänar pengar åt dig själv )
  • Glädjekontot ( där dina drömmar uppfylls )
  • Timeout-kontot ( där du sparar tid åt dig själv )
  • Kontot för ekonomiskt oberoende ( som ger dig trygghet )
  • Miljonkontot ( som ger dig obegränsade möjligheter )

1. Cirkelkontot

Du börjar med att fylla i alla INKOMSTER och UTGIFTER på cirkelkontot. När alla räkningar är betalda för du över resterande pengar till vardagskontot. Istället för cirkelkontot använder jag mig av det grymma verktyget Smart Budget. Här får du på ett enkelt sätt järnkoll på dina kostnader.

2. Vardagskontot

Detta konto använder du till att budgetera alla andra utgifter som mat, nöjen, transport, hemmet, barnen etc. Om du får ett överskott har du tjänat ihop pengar till dig själv och för in den summan på någon av de andra kontona (glädjekontot, timeout-kontot etc). Även här använder jag mig av Smart Budget där jag sedan kan jämföra budget med aktuellt resultat.

3. Glädjekontot

Glädjekontot ska alltid vara tomt! Detta är inget konto att spara pengar på utan så fort pengarna kommit in ska du ta ut dem och handla eller göra vad du vill för dem. I början av varje månad gör du en önskelista och tänker på att du själv kan tjäna pengar till detta genom att göra kloka val i din vardag.

4. Timeout-kontot

På det här kontot ska du inte spara pengar till saker, utan här ska du spara tid. Tid till dig själv. Räkna ut hur mycket det kostar att leva en dag. Det varierar förstås beroende på om du pluggar, jobbar heltid, halvtid, har familj etc. Du får räkna in dina vardagliga kostnader i summan. Låt oss säga att det kostar dig 500 kr. När du har 500 kr på kontot kan du vara ledig en hel dag och göra precis som du vill. Många längtar mer efter möjligheten att ta ledigt än att ha pengar på banken. Jag kan verkligen rekommendera detta konto – detta konto mår både själen och kroppen bra av!

5. Kontot för ekonomiskt oberoende

Från det här kontot får du bara ta ut räntan. Här ska pengarna jobba åt dig. Det viktigaste är att du ser dig själv som ekonomiskt oberoende. Hur mycket pengar skulle behövas? Föreställ dig summan på detta kontot. Lär dig mer om fonder och även om du inte har mycket pengar idag så försök att regelbundet sätta in pengar här. Vem vet det kanske dyker upp ett oväntat arv ? :-)

6. Miljonkontot

På mitt miljonkonto har jag just nu 3000 kr. Men jag är övertygad om att det kommer vara mer pengar där framöver. För mig är pengar utbyte av energi som också lyder under andliga lagar. För mig är det oviktigt med pengar i sig, men att förverkliga mina drömmar, ge uttryck för mitt skapande – det är viktigt! Jag har länge haft en snedvriden uppfattning om pengar, dvs jag har varit en riktigt slösmaja och spenderat varenda krona. Jag har levt ett gott liv, med mycket resor, god mat/dryck och shopping. Det har tagit mig ett tag att frigöra mig från uppfattningen att alla andra gärna får tjäna och spara pengar, men inte jag, för det är helt enkelt inte min grej. 

Idag har jag ändrat uppfattning. Då jag faktiskt hamnade i en ekonomisk knipa förra året tvingades jag se över min situation och ändra uppfattning om pengar. När man möter hinder på vägen är det oftast en del i utvecklingen. Det kan betyda att tiden är inne. Idag har jag flera olika sparkonton och mycket bättre koll på min ekonomi. Dessutom betalar jag av det sista på mitt CSN-lån i år vilket känns fantastiskt härligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s