Bygg upp ditt kraftcentra

Livet är precis som kroppen – vi har alla vissa delar av livet som redan är stärkta (”kraftcentra”) och andra delar som vi vill stärka (”utmaningsområden”)

Våra kraftcentra är de områden i livet där vi känner oss kompetenta, självsäkra, tillfredsställda och verkligt levande. Våra utmaningsområden är de områden i livet där vi känner oss otillfredsställda, där vi tycks sakna svar och misslyckas med att nå goda resultat. Vi undviker gärna dessa områden eftersom de får oss att känna oss otillräckliga och inkompetenta. Om du försummar detta under en längre tid kan dessa även försvaga dina kraftcentra – precis som din karriär, ditt hem eller andra områden i livet kan bli lidande om du försummar din hälsa.

Fundera över nedanstående nyckelområden i ditt liv. Vilka är dina kraftcentra och vilka är dina utmaningsområden? För varje kategori bör du även fråga dig: Ägnar jag detta område den uppmärksamhet som det förtjänar?

YRKE

En person som har ett stark kraftcentra i sin karriär är nöjd med sitt yrkesval och upplever stor tillfredsställelse i jobbet. Utmaningarna kan ligga i att du tvivlar på din egen förmåga, arbetar för mycket, känner dig undervärderad eller har ett arbete som är monotont, alltför krävande eller som inte känns meningsfullt.

FÖRHÅLLANDE

Att kärlek, känslomässigt stöd, fysiskt kontakt och trevligt sällskap är en välsignelse säger sig självt. Utmaningen kan ligga i att överhuvudtaget finna en lämplig partner eller om du nu redan har en partner, i att få förhållandet att kännas tillfredsställande.

SLÄKT OCH VÄNNER

Om släkt och vänner är ett kraftcentrum upplever du att du får känslomässig kontakt, stöd, förståelse, förtroende och att ni kan umgås socialt. Utmaningarna kan uppstå till följd av fejder, svek, dålig kommunikation eller känslor som avundsjuka eller agg.

REKREATION OCH UPPLADDNING

Rekreation är inte bara något som du bör ägna dig åt en gång om året under semestern. Allt blir lättare om du hela året kan hitta på olika sätt att regelbundet slappna av och ha roligt. Det bästa av allt är att göra något som är trevligt, socialt och hälsosamt. Utmaningen skulle kunna ligga i att hitta rätt personer som delar ditt intresse, oavsett om det nu handlar om sportdykning, klättring,opera eller djupa diskussioner.

FYSISK MILJÖ

Om du försummar din omgivning – hemmet, trädgården, bilen, garderoben – kan det påverka både din sinnesstämning och självkänsla. Att känna stolthet över din miljö är en styrka. Om du känner att du nätt och jämt kan hålla det kaos som råder i hemmet är det ett tecken på att du behöver uppmärksamma en viktig del i ditt förhållande till din miljö.

PERSONLIG UTVECKLING

Livet är inte bara till för att levas, det är också till för att kunna utvecklas som människa. I den här sfären skulle utmaningen kunna ligga i att övervinna en brist på inriktning i livet, att konfrontera och lära sig av gamla besvikelser, eller att anpassa de uppsatta målen efter förändrade omständigheter.

EKONOMI

Att sköta sina tillgångar ( eller skulder ) på ett ansvarsfullt sätt är inte mindre viktigt än att ha goda inkomster. Den omdömesgilla metoden att låta pengarna arbeta för oss och ständigt vara medvetna om såväl risker som möjligheter. Den omdömeslösa metoden är att inte sköta våra räkningar och vår ekonomi ordentligt, och att betrakta pengar som något lika oförutsägbart som regn.

ANDLIGHET

Din andlighet är din upplevelse av att stå i förbindelse med en högre makt, anden, Gud, universum eller något annat som du tror på. Det är nyttigt att försöka formulera din tro. Om du bara upplever ett hopplöst tomrum kan detta vara ett utmaningsområde som behöver uppmärksammas.

Bygg upp ditt kraftcentra

Omsätt nu dessa kunskaper i praktisk handling. Om du vill förändra något i ditt liv, då är det mycket dumt att inte göra något åt det och ta action.

1. Skriv ner i en dagbok hur vart och ett av dina nyckelområden i livet ser ut just nu. Fråga dig själv vilka utmaningsområden som gör dig mest ängslig, frustrerad eller stressad.

2. Välj ut ett utmaningsområde som du känner dig tvingad att göra något åt – en aspekt av ditt liv dom du är beredd att koncentrera dig på för att kunna åstadkomma en förändring.

3. Skriv upp alla aspekter dom du har problem med på just det utmaningsområdet. Om området tex är ekonomi. så har du kanske svårt för att hålla reda på dina utgifter varje månad och betalar därför räkningarna för sent, men du känner dig för generad för att ta hjälp och prata med en ekonomisk rådgivare.

4. Välj ut en aspekt av ditt område och börja bearbeta det. (Det skulle tex kunna vara att läsa in dig på den terminologi som ekonomer använder ). När du väl har gjort det, gå tillbaka till din lista och börja bearbeta en annan aspekt. Fortsätt tills du känner att du har förvandlat detta utmaningsområdet till ett kraftcentrum. Genom att ta ett steg i taget når du till slut dit.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s