Drunkna inte i dina känslor

Har precis påbörjat en mycket intressant bok ”Drunkna inte i dina känslor” skriven av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Den handlar om HSP – Highly Sensitive Personality eller sensitivt begåvade som man också kallar det.

Boken handlar om att hantera sitt liv när man varken är bara stark eller bara skör. Utan både och – stark och skör. Självklart pendlar alla människor i sitt känsloregister men boken är till för dem som går lite utanför gränsen.

Titeln lockade mig direkt då jag jag är medveten om att jag har en extra känslighet som jag många gånger haft lite svårt att hantera. Att jag ibland känner mig stark som Pippi men att jag också ibland känner mig skör som havrefras.

Som barn kunde jag inte formulera det. Jag hörde en sak men kände något annat. En del fattar sent. Det är först nu jag börjar kunna skilja på känslor och känslor. Jag har städat i mitt inre i många år och först nu börjar jag få lite koll på mitt trassel. Jag har lärt mig att jag måste ha kontroll på mina känslor, att jag kände fel. Nu har jag förstått att mina känslor måste få bekräftas och accepteras. ”Nu är jag ledsen, arg etc och det är helt OK!” Det gör att det blir mycket enklare att hantera. Jag lyssnar inåt och tillåter känslorna att finnas där.

HSP tar oftast in andras känslor och gör dem till sina egna. Att kunna skilja på sina egna och andras känslor är nödvändigt och vi behöver bygga på våra egna empatiska murar för att inte ta in andras känslor.

Elaine N. Aron skriver följande:

Ditt karaktärsdrag är normalt. Det finns nämligen hos 15-20 procent av befolkningen – för många för att betraktas som en störning men inte tillräckligt många för att de flesta i din närhet ska förstå dig tillräckligt väl.

Ditt karaktärsdrag är medfött. Biologer har faktiskt observerat högkänslighet hos de flesta djur, från fruktflugor och fiskar till hundar, katter, hästar och primater. Högkänslighet reflekterar en sorts överlevnadsstrategi – du observerar innan du agerar. Hjärnan hos en högkänslig person (Highly Sensitive Person – HSP) fungerar faktiskt lite annorlunda än hos andra.

Du lägger märke till fler subtiliteter än andra. Detta beror huvudsakligen på att din hjärna reflekterar över och bearbetar alla intryck på ett djupare plan. Oavsett om du bär glasögon eller inte ser du mer än andra, därför att du helt enkelt noterar mer.

Du blir också lättare överväldigad. Eftersom du noterar så mycket blir du lätt överväldigad när du står inför intensiva, komplexa, kaotiska eller nya situationer som pågår en längre stund.

Känslighet värderas olika beroende på kultur. I sådana kulturer där man inte värdesätter känslighet har många högkänsliga personer låg självkänsla. De blir ofta tillsagda att inte vara ”överkänsliga” och uppfattar sig själva som onormala.

Här kan du testa din egen sensitivitet.

Vill du veta mer om högkänslighet?

http://www.hsperson.se/

http://hspinformation.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s