Viktminskning utan att banta.

Jag tror inte på bantning men däremot tror jag på livstilsförändring! Hade det funnits en superdiet som hade funkat hade inte någon varit överviktig. Det är enkel matematik:

  • om du äter mer kalorier än du förburkar = viktuppgång
  • förbrukar du mer kalorier än vad du äter = viktnedgång

Varför är det då så svårt att gå ned i vikt? Jag tror att det tar lång tid att ändra sitt beteende så att det blir en vana och en del personer vet kanske inte heller vad som krävs, dvs okunskap.

För att få till en förändring krävs 2 saker, det krävs missnöje ( tex din vikt ) och det krävs att du har en vision ( hur mycket du vill gå ner och hur lång tid det ska ta ) och slutligen att du vet hur du ska göra. Här är några faktorer som kan hjälpa dig …

minska stressen – stress utsöndrar ett antal olika stresshormoner. Kortisol minskar insulinkänsligheten och påverkar därmed viktuppgången. 

ökad aktivitet det finns en gräns för hur mycket du kan minska ditt energiintag. Tyvärr lägger många hellre ned en massa pengar på olika preparat än att faktiskt börja röra på sig. Med ökad aktivitet får du starkare muskler, mer energi, starkare hjärta, bättre blodflöde, högre stresströskel ett starkt hjärta.

självkännedom – jag är övertygad att de flesta av oss vet vad i vår kost som inte är otimalt. Kanske du äter för mycket när du tittar på tv, kan lösningen vara att minska tv-tittandet. Om du själv har svårt att förstå varför du inte lyckas gå ner i vikt, fråga dina vänner! De har ibland lättare att se vad du behöver ändra på.

disciplin – om du har svårt att låta bli att äta godis bestäm dig då för att du tex bara får äta på lördagar. Känn dig stark varje gång du tackar nej till alla onyttigheter.

kritiskt tänkande  – Glöm veckotidningars tips om att loosa 4 kg på 4 dagar. Om viktminskningen endast skulle bestå av fett skulle det innebära att du dagligen måste förbruka ca 11500 kcal. Fett innehåller 9 kcal/gram vilket innebär att 1 kg fett innehåller 9000 kcal. Till detta måste du lägga till ditt normala energibehov ca 2200 för kvinnor och 2800 för män vilket ger ett spann på 11200-11800 kcal. 

För att göra av med 9000 extra kcal behöver en person som väger 70 kg springa med 19 km/tim i nästan 13 tim, fyra dagar i rad utan att äta något utöver sin vanliga mat. Vem orkar springa nästan 52 mil under 4 dagar för att bli av med 4 kg? 

motivation – Du måste vara motiverad för att lyckas gå ned i vikt. Om du tidigare inte lyckats kanske du inte hittat de rätta motivationsfaktorerna. 

hitta sambanden – Se om det finns klara samband mellan din kost och viktökning. Tex tar du alltid mer än du behöver på bufféer.

ändrade kostvanor – Albert Einstein sade: ”Insanity: doing the same thing over and over again och expecting different results” Så har du under flera år lagt på dig vikt, vet du att det du då ätit inte kommer att få dig att minska i vikt utan att du måste testa något annat. 

ha fokus på maten du kommer uppleva mättnadskänsla fortare om du koncentrerar dig på maten istället för att äta framför tvn, datorn eller läsa en bok. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s